Забавяне на растежа на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на

...
Забавяне на растежа на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на
Коментари Харесай

БНБ прогнозира забавяне на растежа на БВП до 1% за 2023 г.

Забавяне на растежа на действителния БВП (БВП) на България до един % през 2023 година предвиждат от Българската национална банка (БНБ) в разбора си " Макроикономическа прогноза " (юни 2023 г.), съобщи Българска телеграфна агенция.

Прогнозата на Българска народна банка за съществени макроикономически индикатори за страната през настоящата и идващите две години е оповестена на интернет страницата на централната банка. Изготвена е към 3 юли т.г. и се основава на допускания за развиването на интернационалната обстановка и за динамичността на цените на съществени стокови групи на интернационалните пазари към 19 юни 2023 година, се изяснява в документа.

През 2023 година чакаме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави до един % (спрямо 3,4 % през 2022 г.),

което ще се дефинира най-много от прекосяването от позитивен към негативен принос на изменението на запасите в стопанската система. Други фактори, които ще лимитират повишаването на икономическата интензивност в страната през годината, са плануваното намаляване на държавното ползване в действително изражение,

забавянето на растежа на частното ползване

и запазването на негативен принос на чистия експорт, се показва в прогнозата на Българска народна банка. Същевременно от централната банка чакат, след две поредни години на спад, през 2023 година вложенията в главен капитал да се покачат на годишна база основно заради заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средства от Европейски Съюз както от обществения, по този начин и от частния бранш.

Очакванията на Българска народна банка са растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,2 % през 2024 година,

най-много в резултат на свиването на негативния принос на изменението на запасите, и до 4 % през 2025 година заради предстоящо доста ускорение на растежа на вложенията в следствие основно на осъществяването на планове по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), се чака да се забави до 5,7 % в края на 2023 година вследствие спада на цените на енергийните артикули и по-слаби темпове на повишаване на цените на останалите артикули и услуги заради образуването на базов резултат по отношение на миналата година, написа в прогнозата.

Очакванията са средногодишната инфлация да възлезе на 8,7 %,

като в кратковременен проект натискът върху потребителските цени ще остане забележителен вследствие на лимитираното преместване от компаниите на понижаващите се интернационалните цени на съществени селскостопански и енергийни първични материали върху крайните потребителски цени в среда на мощно потребителско търсене.

Относно разноските за труд на единица продукция прогнозата на Българска народна банка е те да продължат да нарастват със относително високи темпове в изискванията на дефицит на работна мощ и да оказват проинфлационно въздействие върху растежа на цените, изключително при базисните съставни елементи. От Българска народна банка показват, че вследствие на това в края на 2023 година най-голям позитивен принос за общата инфлация се чака да има базисната инфлация. Очакванията са инфлацията при административно определяните цени и тютюневите произведения също да има относително висок позитивен принос за общата инфлация в края на годината основно заради включените в прогнозата покачвания на цените на тютюневите произведения, ВиК услугите, електрическата енергия и топлоенергията.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР