Забавената диагностика прави лечението по-трудноНашият гостПроф. д-р Петранка Троянова е

...
Забавената диагностика прави лечението по-трудноНашият гостПроф. д-р Петранка Троянова е
Коментари Харесай

Проф. д-р Петранка Троянова, началник Клиника по медицинска онкология към ИСУЛ: COVID-19 увеличи и дерматологичните проблеми


Забавената диагностика прави лекуването по-трудно

Нашият посетител

Проф. доктор Петранка Троянова е приключила медицина в МУ-София през 1982 година Има приети клинични специалности по дерматология и венерология и онкология. Автор на голям брой научни изявления и планове в страната и чужбина. Професор по онкология към Медицински университет - София. Работила е в разнообразни лечебни заведения и има голям клиничен опит в региона на дерматологията и онкологията. Водещ експерт по проблемите на злокачествените новообразувания на кожата. В момента е шеф на Клиника по здравна онкология към УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ” София.

- Как се отрази пандемията от COVID-19 върху пациентите с онкологични болести?
- Пандемията от COVID-19 повлия върху контрола на онкологичните болести в целия свят и докара до редица последствия, свързани със самата болест COVID-19 и с ограничавания достъп до здравни грижи на болните с хроничните болести, в това число рак. Забавянето на консултациите и проучванията докара до повишаване на новооткритите случаи с напреднало онкологично заболяване. Спирането на плановите интервенции, лъчелечението и систематичната терапия оказа гибелни резултати върху онкологично болните. В дълготраен проект се чака неизбежно повишение на онкологичната смъртност. Пълните резултати ще станат известни през идващите години.

- Има ли към този момент систематизирани данни по какъв начин протича COVID-19 при онкоболни?
- Най-общо COVID-19 протича по-тежко при онкоболните. Тези пациенти са мощно чувствителни по отношение на инфекцията и имат 5 пъти по-висок риск от заразяване по отношение на пациентите без рак. Възприемчивостта им към COVID-19 се въздейства от типа на рака, клиничния етап и приложената терапия. Поради биологични и имунологични фактори онкоболните боледуват по-често от COVID-19. Според едни изследвания, онкологично заболяване се открива при 1-2% от болните с COVID-19, а съгласно други - при 6-8%. Най-чест е ракът на белия дроб. При онкоболните се открива по-висока периодичност на сериозните клинични събития и затрудненията. Тези пациенти по-често имат потребност от банкет в интензивни отделения и апаратно дишане

- Увеличени ли са поради боязън от посещаване в кабинети тежките случаи?
- Страхът от заразяване накара доста хора да останат вкъщи, както и да заобикалят визитите при доктор. Много пациенти прибягват до самолечение и използване на “вълшебните” лечения, оповестени в интернет. Това докара до утежняване на хроничните болести, включително онкологичните. Отложените прегледи и забавената диагностика са причина за късното разкриване на онкологичните болести, а това прави лекуването по-трудно и по-рисково. Все повече хора имат боязън от загуба на работа и финансови усложнения, което също въздейства върху вземането на решения по отношение на лекуването на заболяванията, в това число рака. Оставането вкъщи докара до някои нездравословни промени в държанието - наддаване на тегло, консумация на алкохол и тютюнопушене, липса на физическа интензивност, които ще имат дълготрайни последствия за здравето на популацията.

- Отнасят ли се трендовете за увеличение на хората със злокачествени болести и за тези с рак на кожата?
- Да, всичко, което казахме за онкологичните болести се отнася в частност и за рака на кожата. Отбелязва се, увеличение на напредналите случаи на злокачествени кожни тумори, в това число малигнения меланом. По време на пандемията лекуването на злокачествените новообразувания на кожата можеше да бъде отлагано оптимално до 2-3 месеца. По-голямото закъснение води до отрицателни резултати и може да утежни прогнозата, изключително при болните с малигнен меланом.

- Защо от ден на ден хора се оплакват от дерматологични проблеми?
- Необходимостта от отбрана против вирусите постанова потреблението на персонални защитни средства - маски, очила, ръкавици, както и честата приложимост на дезинфектанти. Личните защитни средства, обаче, могат да причинят кожни нарушавания и/или да влошат към този момент съществуващо кожно заболяване. Възпалителни обриви на лицето са следени след дълготрайно носене на защитни очила. Може да настъпи утежняване на предшестваща розацея, себореен дерматит и сърбеж по лицето или да се появи акне. Плътно прилепналите защитни очила могат да провокират появяването на уртикария от напън. В едно изследване се оповестява, че при две трети от медицинските експерти, полагащи грижи за пациенти с COVID-19 се следи хиперхидроза (усилено изпотяване). Това от своя страна, обуславя по-висок риск от бактериални и микотични инфекции. Честото измиване на ръцете и дезинфекцията могат да причинят иритативен контактен дерматит, заради нарушение на бариерните функционалности на кожата. Установено е, че потреблението единствено на дезинфектанти се понася по-добре от комбинацията със сапун. Продължителната приложимост на ръкавици може да аргументи хиперхидроза и хиперхидратация на роговия пласт, с следващо нарушение на епидермалната отбрана, мацерация и ерозия (разраняване) на кожата. Тези промени усилват риска от алергичен контактен дерматит. За да се избегнат тези затруднения се предлага след събаряне на ръкавиците да се измият ръцете и да се приложи местен препарат за грижа. Много постоянно измежду лекари и медицински сестри се откриват професионални кожни болести и тяхната периодичност, съгласно едно модерно изследване, доближава до 97,0% измежду работещите на първа линия. Засяга се кожата на ръцете (84,5%), носа (83,1%), бузите и челото. Клиничните признаци са сухота на кожата, екзематизация и мацерация (подмокряне). При болните с COVID-19 са разказани генерализирани кожни обриви, показани с уртики, червени петна и дребни мехурчета. Обривът постоянно има токсо-алергичен, медикаментозен темперамент или е обвързван с вирусни причинители. Често се следи утежняване на съществуващи кожни болести, като атопичен дерматит, псориазис и розацея. Кожните прояви при COVID-19 изискват спомагателни изследвания.

- Какви провокации ни чакат и по какъв начин ще можем да е оправим с тях?
- Вече съвсем две години живеем в необикновените условия на пандемията от COVID-19. За всички е мъчно - за болните, за медицинските експерти, за всички хора. През миналите месеци реакцията на здравната общественост беше невероятна, даже героична. Колегите работиха доста и демонстрираха, че могат да се оправят с тежката обстановка. Защитата от инфекцията през днешния ден е изключително значима и за това към този момент има средства. Ваксинирането на популацията против COVID-19 е главният път за понижаване на заболяемостта и смъртността от тази подла болест. Пандемията оказа своето опустошително въздействие върху всички сфери на нашия живот - стопанска система, обществени действия, обучение и други. Възстановяването ще бъде мъчно и ще изисква доста старания. И въпреки всичко животът продължава. Хората са обществени същества, имат потребност от контакти, другарства, страсти. Ние би трябвало да се стремим да пренасочим груповите си старания към дълготрайните провокации, които животът през днешния ден слага. В региона на опазването на здравето би трябвало да развиваме промоцията на здравето и предварителната защита на заболяванията, да диагностицираме по-рано и по-точно нашите пациенти и да подсигуряваме, че всички заболели ще имат достъп до качественото лекуване, от което се нуждаят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР