За втори път през последните седмици Съединените щати са нанесли

...
За втори път през последните седмици Съединените щати са нанесли
Коментари Харесай

Самолетоносачи засилват напрежението от Сирия до Тайван

За повторно през последните седмици Съединените щати са нанесли удари по оборудване за предпазване на оръжия в Източна Сирия в сряда. Според Пентагона, написа Reuters, то е употребявано от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР) на Иран и свързани с него групи.

С повишаването на напрежението към спора сред Израел и „ Хамас “, от началото на октомври американските и съдружните войски са били атакувани минимум 40 пъти в Ирак и Сирия от подкрепяни от Иран сили. Четиридесет и пет американски военнослужещи са получили някакъв тип контузии при тези офанзиви.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин декларира, че ударите са осъществени от два американски изтребителя F-15 и са в отговор на неотдавнашните набези против американските сили, като приканва за преустановяване на нападенията против американските войски.

" Ако нападенията от страна на иранските пълномощници против американските сили продължат, няма да се поколебаем да предприемем спомагателни нужни ограничения за отбрана на нашия народ ", прибавя Остин.

Високопоставен американски боен чиновник, говорещ при изискване за анонимност, декларира пред информацинната организация, че военните са следили базата в провинция Дейр ал Зор от известно време и са уверени, че няма цивилни жертви. По думите му американските военни са наблюдавали " няколко " души наоколо до оборудването през нощта, макар че не се счита, че те са цивилни и сега тече разбор, с цел да се види дали някой е бил погубен.

Съединените щати нанасят ответни удари против подкрепяните от Иран сили в района. На 26 октомври те нападнаха два обекта, употребявани от КСИР и нейни съюзни групировки.

Съединени американски щати разполагат с 900 военнослужещи в Сирия и с още 2500 в прилежащ Ирак с задача да поучават и подкрепят локалните сили, които се пробват да предотвратят възраждането на " Ислямска страна ", която през 2014 година завзе огромни територии от двете страни, само че по-късно беше разгромена. А опасенията от разрастването на спора сред Израел и „ Хамас “ може да се популяризира в Близкия изток и да трансформира американските войски в изолирани изолирани цели нараства.

По-рано в сряда американски безпилотен аероплан MQ-9 беше свален покрай Йемен, над Червено море, от обвързваното с Иран придвижване на хутите. Според американски длъжностни лица дронът е бил в интернационалните води, когато е бил свален.

След експлоадирането на спора сред Израел и Хамас на 7 октомври Съединените щати изпратиха в района военни кораби и изтребители, в това число два самолетоносача, с цел да се опитат да възпрат Иран и подкрепяните от него групировки. Броят на военнослужещите, които са добавени в района, е хиляди.

По-рано Reuters заяви, че американската войска подхваща нови ограничения за отбрана на силите си в Близкия изток. Те включват увеличение на броя на американските военни патрули, ограничение на достъпа до базови уреди и усилване на събирането на разследваща информация, в това число посредством интервенции с дронове и други типове наблюдаване.

Напрежение и в Тайванския пролив

В същото време осведомителната организация показва, че тайванските военни са изпратили сили, които да следят китайска военноморска групировка, водена от самолетоносача " Шандун ", плаваща през сензитивния Тайвански пролив.

През април " Шандун " взе участие в китайски военни учения към Тайван, а предишния месец още веднъж навлезе в Тихия океан.

В изказване на министерството се споделя, че в сряда следобяд групировката, водена от самолетоносача " Шандун ", е навлязла в тесния Тайвански пролив, плавайки в северна посока, само че придържайки се към китайската страна на междинната линия на водния път - неофициалната преграда сред двете страни.

Китай твърди, че Тайванският пролив не е интернационален воден път и че само той има суверенитет там, което е опълчване както на Тайван, по този начин и на Съединените щати. Вашингтон постоянно изпраща военни кораби през пролива, за последно предходната седмица, като този път те са съпроводени от канадска фрегата.

В четвъртък сутринта китайската авионосна група продължава да плава на север, оповестяват от тайванското министерство на защитата, като прибавят, че са изпратили " подобаващи " сили, които да следят.

Японското министерство на защитата пък декларира в понеделник, че " Шандун " и други военни кораби са отплавали към Южнокитайско море, откакто в продължение на девет дни са провеждали учения за десант в Тихия океан.

Китайският самолетоносач, въведен в употреба през 2019 година, минава през Тайванския пролив и през юни.

Тайван неведнъж се е оплаквал от самолети на китайските военновъздушни сили, които пресичат междинната линия на пролива, откакто Пекин, който в никакъв случай не е отричал готовността си да използва мощ, с цел да сложи Тайван под собствен надзор, ускори военната си активност наоколо до демократично управлявания остров. Като съществена причина за това Китай показва " сговор " сред Тайван и Съединените щати.

 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР