За втора поредна седмица проектозаконът за КПКОНПИ не успява да

...
За втора поредна седмица проектозаконът за КПКОНПИ не успява да
Коментари Харесай

Втори фалстарт за реформата в КПКОНПИ -

За втора поредна седмица проектозаконът за КПКОНПИ не съумява да влезе за първо гласоподаване в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. 

Промените в антикорупционната комисия, с изключение на основни за обещаната правосъдна промяна, са и част от Плана за възобновяване и резистентност, като от приемането на закона зависи дали България ще получи парите от Европейски Съюз по втория транш.

Миналата сряда ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ". Днес методът беше различен - закъснение на пленарното съвещание, тъй че да не могат да започват съвещанията на комисиите. Така вместо импортирания преди повече от месец законопроект за противопоставяне на корупцията, депутатите се заеха да основават краткотрайни комисии, макар все по-вероятното разформироване на Народното събрание. Новата тактичност е на ГЕРБ-СДС - те са вносители на двете проекторешения за нови парламентарни комисии. Именно от ГЕРБ предложиха и удължаването на пленарното съвещание.

Председателят на комисията по конституционни и правни въпроси Милен Матеев от Политическа партия насрочи ново съвещание на следващия ден от 14:30 ч. Тогава ще бъде и третият опит за законопроекта.

КПКОНПИ - първа жертва на разкола в обединението

След разкола в обединението от " Продължаваме промяната " оповестиха, че една от аргументите за излизането на " ИТН " от ръководството е планът Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. Според Кирил Петков хората на Слави Трифонов са блокирали и промяната в КПКОНПИ. Отцепилият се от Има Такъв Народ състезателен министър Радостин Василев също удостовери, че точно съпартийците му бойкотират законопроекта за КПКОНПИ.

Непосредствено откакто Слави Трифонов " постави завършек на мъката ", от Политическа партия внесоха законопроекта и предложиха Рашков. 

Законопроектът, другояче консенсусен за трите останали в досегашното ръководство обединения, скара Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България. Причината - левицата и десните се наскърбиха, че не са измежду вносителите. Председателят на правната комисия Милен Матеев (ПП) отговори на това неодобрение с опрощение и благодари на сътрудниците си от " Демократична България " и Българска социалистическа партия за взаимната им работа по законопроекта. Той добави, че вносители са единствено Политическа партия, тъй като е трябвало да реагират и оптимално бързо да внесат измененията.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР