За всички артисти ситуацията е много тежка. За всички ни

...
За всички артисти ситуацията е много тежка. За всички ни
Коментари Харесай

Ерсин Мустафов: Музикалният бранш ще се възстанови най-рано през есента на 2021 г.

„ За всички актьори обстановката е доста тежка. За всички ни рецесията стартира най-рано и ще завърши най-късно ”. Това съобщи в изявление за БГНЕС фронтменът на група Jeremy? Ерсин Мустафов.

Заради пандемията музикалният бизнес е един от най-силно засегнатите, тъй като има цялостна възбрана за провеждането на концерти, фестивали и всевъзможни други прояви онлайн, на които се събират хора.

„ Когато вкараха изключителното състояние в България, започнах доста съществено да изследвам по какъв начин стои въпросът в международен мащаб. Четох много западни издания за самия вирус, за болестта, което предизвиква, както и за икономическите последствия от него. Нашият отрасъл – музикалният, обвързван с концерти, фестивали и други действия, ще се възвърне не по-рано от есента на 2021 година. Имам поради естественият темп на самия бизнес ”, счита музикантът.

Според него в създалата се тежка обстановка, страната се е погрижила само за артистите на държавна работа, само че не и за самостоятелния бранш, а набелязаните ограничения са с небосвод не повече от 3 месеца.

„ Ако държавното управление нищо не реши, артистите ще решат какво да вършат с държавното управление ”, акцентира фронтменът на Jeremy?.

Една от дребното, даже единствената опцията за някои актьори в актуалната обстановка е да записват части в личните си домашни студия или в други студия, само че с дребни екипи.

Според Ерсин вероятността пред „ драйв-ин ” и „ лайв стрийм ” концертите не е изключително оптимистична.

„ Това е извънредно несъстоятелно. Интересно е като концепция и хората са подготвени да я сграбчен, само че в случай че вземем един химикал и тръгнем да вършим сметката, ще забележим, че това не е бизнес. По-скоро е някаква културна интензивност ”, счита музикантът.

С останалите момчета от Jeremy? към този момент са се възползвали от новите технологии и са осъществили концерт в интернет, от който им е останала само приятната страст.

„ Когато се прави „ лайв стрийм ” и няма никаква аудитория, чакаме настройката на хората, които гледат, да поддържат актьора. Сумата, която се събира най-после, се разделя сред стрийминг екипа, групата и всички хора, ангажирани с процеса. За да се получи същински професионален артикул, има потребност от много хора – оператори, режисьор на пулт. В последна сметка се оказва, че това е незадоволително и невероятно. Могат и да се създадат напълно платени „ лайв стрийм ” концерти. Някои към този момент направиха този опит, само че резултатът е драматичен. Хората нямат никакво желание да заплащат за това, тъй като не им носи нищо. Мнението на почитателите е, че вместо да заплащат, е по-добре да си пуснат запис на концерт от някой страховит фестивал, на който не са били или който не са гледали ”, безапелационен е музикантът.

Същото е му и мнението „ драйв-ин ” концертите. „ Хубава концепция, да има някакъв тип културна активност, с цел да подсещаме, че съществуваме, само че това няма нищо общо с бизнеса ”, счита Ерсин.

Според него страната не обръща задоволително внимание на бранш „ просвета ” във всичките му проявени форми. „ Причините са две. Хората, които са в бранша на културата, са доста дребна част от популацията на страната. Просто съставляват по-малък проблем за страната, тъй като са по-малко хора. Второ – това е равнището на нашите държавници. Нивото им е ниско. Самите те нямат потребност от просвета, с цел да се сетят, че има едни 150 000 души, които сега нямат работа и няма да имат работа идната година и половина ”, сподели още музикантът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР