За централните банки в САЩ, еврозоната, Япония, Великобритания, Мексико и

...
За централните банки в САЩ, еврозоната, Япония, Великобритания, Мексико и
Коментари Харесай

Турбуленции в света на парите. Каква седмица ни чака

За централните банки в Съединени американски щати, еврозоната, Япония, Англия, Мексико и Русия стартира турбулентна седмица. Ройтерс прави разбор на това, което можем да чакаме, съобщи Българска телеграфна агенция.

1. По-сдържана Коледа в Съединени американски щати

До каква степен са склонни пазарите да толерират по-строг метод на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати? Отговорът може да пристигна още в сряда, 15 декември, когато американската централна банка ще завърши последното си съвещание за 2021 година. Щедростта й оказа помощ на показателя Стандард енд Пуърс 500 да усили двойно цената си по отношение на записаните през март 2020 година минимуми, само че в последно време акциите се двоумят на фона на опасенията поради Омикрон и упованията за стесняване на тласъците, откакто ръководителят на Федералния резерв Джероум Пауел даде сигнал, че управлението ще разиска по-бърз ритъм за понижаване на покупките на облигации. Някои анализатори позволяват, че в известна степен по-твърда политика на ФЕД вече може да се е отразила на акциите, които нарастнаха през последните дни. Сигналите, че американската централна банка има все по-големи опасения за инфлацията - даже откакто загатна, че е време да се отстрани думата " краткотраен " от описанието, което дава за скока на цените - може да разбунят пазарите. До това могат да доведат и догатките за по-агресивен път към нарастване на лихвите при по този начин наречената " точкова графика " на упованията за лихвените проценти.

2. Готови ли сте за още?

От другата страна на Океана Банк ъв Ингланд (Bank of England) и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще показват в четвъртък, 16 декември, решенията си за паричната политика с разлика от 45 минути. И двете институции имат капацитета да раздвижат пазарите.

Несигурността, подклаждана от новия вид на КОВИД-19 - Омикрон, замрази упованията за скорошно нарастване на лихвите от английската централна банка, само че пазарите не изключват  повишение с 15 базови пункта.

ЕЦБ би трябвало да удостовери, че програмата й за изключително изкупуване на облигации в интервала на пандемията (PEPP) за 1,85 трилиона евро ще завърши в края на март. Сега обаче се води борба сред последователите на по-твърдата и на по-меката политика за това каква част от тази поддръжка да остане в действие и след края на схемата. Омикрон и продължаващата инфлация усложняват дебата.

Междувременно Японската централна банка (Bank of Japan) завършва двудневното си съвещание в петък, 17 декември, и на него може да бъде взето решение да се постави завършек на някои пандемичните стратегии за тласъци с приключването им през март. Но и тук съществува опцията те да бъдат удължени поради Омикрон.

3. " Д " като дефолт

Изглежда закъсалата китайска компания за недвижими парцели Евъргранд (Evergrande) е достигнала до точка, от която няма връщане.

Пропуснатото заплащане за 82,5 милиона $ може да изиграе ролята на плочката домино, която да предизвика процеса на пресечен дефолт на стойност към 19 милиарда $ от интернационалния дълг на компанията. Още по-обезпокоителен е рискът общите отговорности за 300 милиарда $ да " заразят " по-широката китайската стопанска система и пазари.

Рейтинговата организация Фич (Fitch) намали оценката си за Евъргранд до " стеснен дефолт " и това повлия на цените на суровините, в това число суровия нефт, подновявайки опасенията за китайската стопанска система. Властите увериха, че негативният резултат е управляем, само че те тъкмо в този момент имат доста други задания.

Централната банка понижи каузи на наложителните банкови запаси, с цел да подтиква растежа, и по-късно увеличи условията за валутни запаси, с цел да спре повишаването на юана. Правителството е изправено и пред все по-широк дипломатически протест на Зимните олимпийски игри в Пекин, което може да очертае фронтовите линии със Запада.

4. Ще намали ли още веднъж лихвите Турската централна банка?

В четвъртък, 16 декември, Турската централна банка ще би трябвало да реши дали да последва апела на президента Реджеп Тайип Ердоган и да намали още веднъж лихвите предвид на инфлацията от над 21 % и слабата турска лира, която е поевтиняла с 36 % това тримесечие

Тази седмица Турция ще се утвърди и като изключение измежду нападателно настроените централни банки на нововъзникващите пазари, борещи се с покачващата се инфлация и последствията от възможни ходове на УФР. Очаква се Унгария да увеличи през днешния ден лихвите с 30 базисни пункта, а Русия може да последва образеца й в петък с 50 базисни пункта.

В Латинска Америка, район, който записва доста покачване на лихвите през последната година, има огромни упования, че Чили през днешния ден, Мексико в четвъртък и Колумбия в петък още веднъж ще прибегнат към повишаване на индикатора, отбелязва Ройтерс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР