За трета поредна година публиката в София може да се

...
За трета поредна година публиката в София може да се
Коментари Харесай

Фестивалът за камерна музика Аджитато отново очарова почитателите

За трета поредна година публиката в София може да се допре до многообразието на камерната музика. Фестивалът Аджитато предлага богата гама от музикални провокации и показва в Студио 1 на БНР забавни сформира, омагьосани от характерния метод на камерното музициране. Един от гвоздеите в тазгодишната стратегия е гостуването на отбор Crush от Германия.


Седем музиканти от пет страни в плен на любовта към камерната музика. И то не коя да е камерна музика, а тази, основана напълно скоро, актуалната. Пътищата им се пресичат в Германия и са дружно единствено от четири години. Бързо обаче им станало ясно, че споделят обща пристрастеност

Мартин Петров: Ансамбълът ни се споделя Crush. Търсехме име, което да е малко, само че ясно да демонстрира нашата конфигурация към актуалната музика. Crush, тъй като желаеме да разбием естествените показа за една концертна стратегия - ние се опитваме постоянно да вкарваме доста електроника, детайли на пърформънс в стратегиите си. И тъй като на британски има този идиом Got a crush on you, а всеки от нас малко или доста има crush със актуалната музика.
На пръв взор съставът им наподобява странна композиция от принадлежности. За отдадените обаче това напълно не е по този начин.

Повечето общоприети обединения за модерна музика имитират т.нар Пиеро отбор, това е комбинацията от принадлежности, които Арнолд Шонберг употребява в своята пиеса Лунният Пиеро - цигулка, чело, флейта, като флейтата употребява, несъмнено разнообразни размери флейти, кларинет и несъмнено пиано. Това, което при нас е може би по-нестандартното, от което несъмнено ние доста печелим е Слави - нашият акордеонист, тъй като с акордеона в действителност съумяваме да разнообразим още в доста по-голям набор стратегиите си.

През последната година работят в центъра за пробна музика EARPORT. Горди са, че освен не липсват искащи композитори, които пишат музика особено за тях, а напряко не смогват да разучат всички нови творби, въодушевени от състава им. Заслугата да ги чуем у нас е на Нона Кръстникова и Мария Русева. Двете девойки стоят зад програмата и организацията на фестивала Аджитато.
Нона Кръстникова: Програмата е доста разнообразна, има за всекиго по нещо, само че не се прави компромис с качеството бих споделила, тъй че си заслужава. И в последна сметка по тази причина сме кръстили фестивала Аджитато, тъй като това значи разгорещено. И мисля, че публиката доста се вълнува и споделя едни хубави моменти и тъй че поканвам всички, елате, да се вълнуваме.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР