“За теб съм 24 часа на разположение, това е личният

...
“За теб съм 24 часа на разположение, това е личният
Коментари Харесай

Престолонаследникът на Саудитска Арабия обеща на Борисов: Като дойда в България, няма да е с празни ръце

“За теб съм 24 часа разполагаем, това е персоналният ми номер, само че да знаеш, че от време на време мога да бъда доста скучен.” Така престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се раздели с българския министър председател Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила след срещата им в Рияд, без да оставя никакво подозрение, че това е началото на едно красиво другарство.

Широката усмивка на Борисов насреща единствено удостовери у двете събрали се делегации чувството за това, че тъкмо тези двама души са се харесали от първия миг и са се разбрали отлично.

Изненадващо за доста хора, младият принц пристигна да посети българския министър-председател в резиденцията, в която е настанен по време на визитата си в Саудитска Арабия. Когато го осведомиха, че кортежът на престолонаследника е пред портите на двореца, Борисов като хазаин излезе да го посрещне на входа пред парадните стълби. Българският министър-председател показа министрите си и предложения престолонаследника в един от салоните да пият кафе с кардамон и да обсъдят бъдещето на двустранните връзки, района и света Борисов и Мохамед бин Салман излязоха от срещата очевидно удовлетворени, след което дълго се изпращаха на основната врата на двореца “Крал Сауд”, разменяйки телефони и ангажименти да се търсят когато и да е, написа "24 часа ".

Както стана ясно по-късно, Борисов е заречен да отвори посолство в Рияд, а саудитската страна - да помогне със постройката. Според думите на премиера откриването на българското посолство в Рияд щяло да стане до месец.

Премиерът е поканил престолонаследника да пристигна в България в комфортно за него време още идната година. “Когато дойда в София, няма да е с празни ръце, по тази причина би трябвало да подготвим добре това посещение”, споделил принц Мохамед бин Салман. Саудитците демонстрират интерес да влагат в земеделие, химическа индустрия, фармация и туризъм у нас.

По-рано денем Борисов бе признат от крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд в двореца Арка в Рияд. Това е първата в историята среща сред саудитски монарх и български общественик.

“Исторически по този начин се е стекъл светът, че двете страни сме се движили в много противоположни направления. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито по-късно министър председатели и президенти. Не е идвал даже Симеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 година в София. Той е наследник на Цар... към профила, на който доста благодаря, че е с нас. Така даваме образец за политическа просвета, за това по какъв начин може да се употребяват мъдростта и знаещите и ерудирани хора”, изясни Борисов пред българските публицисти. Историческото посещаване обаче не се дължало на него, а на стабилността, която правела България забавен и значим сътрудник.

Заедно с Борисов на срещата с краля влезе и Симеон Сакскобургготски

Крал Салман дефинира визитата на Борисов като първа огромна крачка към развиване на разговора сред София и Рияд.

Двамата се договориха за начало на деен разговор и отваряне на българско посолство в саудитската столица. Готовността на България да има най-накрая своя дипломатическа задача в кралството бе измежду главните тематики и по време на обяда, който монархът даде в чест на българския си посетител.

Както стана ясно, крал Салман е направил огромен жест, приемайки Борисов единствено ден след кончината на най-малката му сестра - принцеса Мудауи бинт Абделазиз ал Сауд, поради чието заравяне броени часове по-рано бе в Мека.

В двореца Арка в наличието на краля и премиера бяха подписани и две двустранни спогодби - за отбягване на двойното данъчно облагане и съглашение за съдействие в региона на земеделието. От българска страна подписи под тях сложиха министрите на външните работи и на земеделието - Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила и Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните и горите. Роден е на... към профила.

По-късно Борисов се срещна и с външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр - един от най-активните и разпознаваеми дипломати на международната сцена. Двамата разискаха ситуацията в Близкия изток, на Балканите и в Европа. Накрая Борисов предложения Джубейр да пристигна да кара ски в Банско.

Междувременно министърът на защитата Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния... към профила се срещна с принц Абделазиз бин Сауд бин Найеф ал Сауд - министър на вътрешните работи на кралството. 34-годишният принц също е от младото потомство саудитски аристократи, чието предопределение на този извънредно значим за страната пост съответствува с избирането на Бин Салман за престолонаследник.

Рано сутринта, доста преди да е почнала програмата на премиера, министърът на туризма Николина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979... към профила бе към този момент подготвена първа да постави началото на поредицата диалози. Тя се видя с сътрудника си Султан бин Салман - наследник на краля, ерудиран благородник, американски ученик, водач и астронавт. Контактът сред Ангелкова и принца датира от един интернационален конгрес в Колумбия. След което принц Султан особено пристигна до България, пилотирайки персонално самолета си, и подписа съглашение за развиване на връзките в туризма.

Визитата на премиера Борисов в Рияд продължава още един ден с посещаване в Центъра за предварителна защита против екстремизма и радикалните идеологии.

“България е забавна на света и в това число за Саудитска Арабия, изключително в областта на вложенията поради своята непоклатимост. От нас се интересуват и като сътрудник в битката с тероризма, екстремизма и трафика на хора. Затова и от престолонаследника, и в диалозите с другите публични лица се чу, че имат предпочитание скоро да дойдат в България и да влагат.” Това резюме направи министър председателят Бойко Борисов след края на поредицата от срещи в първия ден от формалната си аудиенция в Рияд.

Премиерът благодари на Симеон Сакскобургготски за това, че се е съгласил да го съпровожда по време на визитата му в кралството и по този начин двамата са дали образец за политическа просвета. “Наистина съм доста благодарен на царя, тъй като показахме по какъв начин може и би трябвало да се употребяват знанията, уменията и дипломацията на мъдрите хора, какъвто е той”, разяснява Борисов.

Той добави, че е първият общественик, който получава покана за среща с краля на Саудитска Арабия, тъй като в този исторически миг страната ни е извънредно постоянна и демонстрира забележителни стопански и финансови индикатори.

“Аз съм доста огромен оптимист за бъдещето на нашите връзки след срещата си с престолонаследника, който е доста деятелен човек с упоритост за промени. Той е с доста положително възприятие към България и даде обещание най-много вложения да докарат в страната. В рамките на месец дадох обещание да задвижим нещата с посолството, те се ангажираха да оказват помощ със постройка. Сутринта имахме и сполучлив бизнесфорум с доста компании - български и саудитски. Много време ни отделиха и кралят, и престолонаследникът, и всичките им министри, от което проличава, че България им е интересна”, сподели Борисов.

През идната година в София ще бъде проведен бизнесфорум сред български и саудитски компании, оповестиха от икономическото министерство. Това е било контрактувано по време на форума, който бе част от визитата на министър-председателя в Саудитска Арабия. Очакванията са на събирането в София към този момент да се разискват съответни планове за саудитски вложения у нас.

Изненадващо Иран е отказал да допусне държавния аероплан с премиера Бойко Борисов и делегацията му да прелети през неговото въздушно пространство на път за Саудитска Арабия. Това разгласи в сряда сутринта от Рияд вицепремиерката и министърка на външните работи Екатерина Захариева.

Първоначално Иран бил удостоверил, че ще пропусне самолета на българския министър-председател през територията си. В последния миг, когато държавният “Еърбъс” към този момент е навлизал над Иран, е отхвърлен достъп и се е наложило водачите да се върнат над територията на Турция.

Самолетът е имал нужните дипломатически позволения за полет над иранското въздушно пространство. “Полученият в последния миг отвод за прехвръкване е необясним”, оповестиха от държавната пресслужба на България.

Турските управляващи са съдействали на самолета на Борисов да получи позволение да лети над територията на Ирак, описа още външната министърка Захариева. Тя категорично акцентира, че българската страна е имала публично издадено позволение за прекосяване през територията на Иран и за отиване, и за връщане още преди реализирането на полета и всевъзможни изказвания за липса на позволение и неспазване на процедурите са погрешни и спекулативни.

Връщането от въздушното пространство на Иран не е довело до проблеми с полета, само се е наложило за кацането да бъде употребено друго летище в столицата на Саудитска Арабия Рияд, а не в началото плануваното, изясни още тя.

В сряда българското Министерство на външните работи привика за пояснения краткотрайно ръководещия посолството на Иран в София Хасан Дотаги. Той обяснил, че ставало дума за техническо неразбирателство. По-късно от посолството на Иран обясниха, че е имало противоречие с авансово подадената информация за полета.

“Бях един от първите, които отидоха в Иран, и с тях сме в прелестни връзки. Моята политика е била за мир и в никакъв случай против трета страна. Всички знаят, че сме другари с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием другарства и с други страни”, разяснява случая пък Борисов.

Преводачката - със забрадката от делото в Либия против медиците

Една от най-изтъкнатите арабистки в България, преподавателката от Софийския университет Мая Ценова, превежда на премиера Бойко Борисов по време на срещите му в Саудитска Арабия.

Нейната кърпа обаче провокира вълна от мнения във фейсбук. Оказа се, че забрадена със същия шал, Мая Ценова е превеждала и в Либия по време на процеса против българските медици, които бяха упрекнати от режима на Муамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 година, съгласно версия е роден на 7 юни... към профила. “Преводачката Мая Ценова от СУ за какво била със кърпа, та срамела българите?! Уважаеми засрамени българи, да сложа на главата си тъкмо този шал, е мое персонално решение! Само че за какво никой от вас не се почувства компрометиран, когато влязох със същия тоя шал в залата на либийския висш съд в Триполи преди 12 години?”, написа тя във фейсбук. И изясни, че когато човек е на посетители, би трябвало да се преценява с разпоредбите на домакините.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР