За случай на западнонилска треска в Пазарджик съобщават от pzdnes.com.

...
За случай на западнонилска треска в Пазарджик съобщават от pzdnes.com.
Коментари Харесай

Първи случай на западнонилска треска в Пазарджик

За случай на западнонилска тресчица в Пазарджик оповестяват от pzdnes.com. 73-годишен мъж е признат в инфекциозното поделение на МБАЛ-Пазарджик.

Мъжът е с съпътстващи болести, които доста наподобяват инфекцията от западнонилска тресчица. Той е с мозъчно-съдова болест и недоразвитост на мозъка.

“Предвид сезона го изследвахме и за това заболяване и се удостовери Западнонилска тресчица “, изясни началникът на Инфекциозно поделение доктор Мария Пишмишева. Тя предизвестява, че през летния сезон не трябва да забравяме и други, типични за топлото време болести.

Западнонилската тресчица е излъчено с комари остро инфекциозно заболяване. Основен контейнер и източник на инфекцията са птиците – 80% от тях прекарват инфекцията безсимптомно. Причинителят на болестта е дребен вирус, а преносител – комари от разнообразни типове.

Предаване на инфекцията от човек на човек не е документирано, приема се, че концентрацията на вируса у бозайниците, в това число човек, не доближава задоволително високи равнища и те не могат да заразяват.
Първият случай в Европа е от 1958 година в Албания. По данни на НЦЗПБ в България от 2010 до 2019г. са регистрирани 33 случая, от които 14 доказани, а 19 – евентуални.

Пациентът е получил нормалните признаци на треската - повишение на температурата, комплицираност и некомпетентност. Заболяването е остро инфекциозно и се предава от комари. Не е документирано предаване на болеста от човек на човек.

Съгласно данните на НЦЗПБ от 2010 година до 2019г. у нас са регистрирани 33 случая на западнонилска тресчица. От тях 14 са доказани, а 19 са евентуални. Заболяването се среща най-вече в летните месеци на годината.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР