За седми пореден месец Българската народна банка определя по-висок основен

...
За седми пореден месец Българската народна банка определя по-висок основен
Коментари Харесай

Основната лихва в България скача за седми пореден месец

За седми следващ месец Българската национална банка дефинира по-висок главен лихвен % (ОЛП). За месец април той е закрепен на 2.47% или с 0.3 пункта над равнището му от март. Това е следващо повдигане на главната рента, като процесът стартира през октомври 2022 година – движен от покачванията на лихвените проценти на Европейската централна банка.

Преди да обърне посоката си, главният лихвен % в България бе на нулево равнище в продължение на към шест години.

По закон Българската национална банка не може да подвига или смъква главния лихвен % по свое убеждение, а може само да го дефинира на база междинната рента, реализирана при действително подписаните покупко-продажби на пазара.

Статистиката на Българска народна банка демонстрира, че толкоз висок ОЛП не е регистриран в България от април 2009 година

Нивото на съществена рента, която постоянно работи от първия до последния ден на съответния месец, няма директно отражение върху лихвите по депозитите и заемите в България. С увеличението ѝ обаче пораства законната рента за веселба както за физически лица, по този начин и за бизнеси. Тя се образува като общ брой от ОЛП и 10 пункта – механизъм, който не е променян от над 27 години.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР