За съжаление, от 2019 г. насам виждаме едно връщане към

...
За съжаление, от 2019 г. насам виждаме едно връщане към
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония не се държи като кандидат за ЕС

" За страдание, от 2019 година насам виждаме едно връщане към общоприетоо пропагандно политическо държание там, което припомня за началото на 90-те години. В прочут смисъл даже за втората половина на 1940-те години, когато България беше оповестена за зложелател на комунистическа Югославия, и на новосъздадената република Македония като федерална единица на комунистическа Югославия ".

Това сподели проф. Ангел Димитров, някогашен дипломат в Скопие и съпредседател от българска на взаимната комисия по историческите въпроси с РСМ, по Bulgaria ON AIR, в коментар на офанзивите против клубовете на македонските българи и освиркването на българския химн по време на футболния мач сред двата национални тима.

" Аргументите, които в този момент виждаме до каква степен са законни или не сдруженията на българите в РСМ стартират да припомнят поразително за духа на Закона за македонска национална чест, който е основан по сръбски пример след 1944 година. Целият дух на тези пояснения - какво ги кара да считат, че има дискриминация към македонската страна и нация, е неуместен. Абсурдно е това, че се не разрешава на една група жители на тази страна да имат друго национално възприятие, да имат друга еднаквост, без значение че тази еднаквост те могат да я потвърдят и потвърдят исторически. Това е неуместно и напълно в духа на Закона за македонската национална чест от предишното. А това, че били наранени възприятията на Сдружението на борците-антифашисти демонстрира, че тези хора не са напуснали пропагандната територия от времето на Втората международна война, когато се е създавала югославската страна. Това е парадоксално, " счита проф. Димитров.

По думите му е неуместен и фактът, че се не разрешава на една група хора - жители на личната страна, да имат друга национална еднаквост и усеща, без значение че тази еднаквост те могат да потвърдят и потвърдят исторически.

" Учуден съм от един необикновен абсурд: Ако името на Иван Михайлов се счита за незаконно и обиждащо националните усеща, тогава би следвало да забранят и партията Вътрешна македонска революционна организация, тъй като Иван Михайлов е началник на тази партия. След 1944 г доста българи бяха гонени и физически отстранени под знака " ВМРО-михайловисти " ; тъй че има двоен абсурд: когато държавните органи не могат да създадат разграничение сред организацията и нейният началник, от една страна; и назад - когато самата организация спекулира с това име, употребявайки го напълно правомерно съгласно тях, само че в това време изповядва напълно друга идеология и политически планове, счита още проф. Димитров.

Той напомни случая със Сдружението " Радко ", което през 2000 година беше публично записано, беше му отнета регистрация, само че след това интернационалните институции години по-късно оповестиха решението за погрешно. Резултатът е че Сдружението престана да съществува.

" Непрекъснато се лепят етикети, които са научно несъстоятелни, като " фашисти " например Остава в този момент да разгласят и Цар Фердинанд за фашист. Абсурдите се натрупат един след различен ", разяснява историкът.

" Имената на тези сдружения са избор на хората, които ги основават. Българската страна няма нищо общо с това. Всички органи в РСМ го знаят доста добре, само че пропагандната линия е да се намесва българската страна, с цел да се твърди, че там - в РСМ, няма независимо мислене, че тези хора не взимат своите решения, подтикнати от своето достолепие, а че им се втълпяване нещо надали не користно. Но видях, че има реакция от 10 български сдружения, които желаят да имат естествен и изцяло закономерен живот в РСМ. Те към този момент реагират като едни съвременни модерни жители с чувство за правата си и като европейски жители, " разяснява Ангел Димитров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР