За съжаление мнозина възприемат кучетата си като големи играчки за

...
За съжаление мнозина възприемат кучетата си като големи играчки за
Коментари Харесай

10 грешки, които допускат всички стопани на кучета

За страдание мнозина възприемат кучетата си като огромни играчки за гушкане. Всъщност правилните четириноги са доста чувствителни създания, които гледат на света през личните си очи. Нещо, с което ние, хората, сме длъжни да се съобразяваме.

Ето за какво се предлага да не „ очовечаваме “ прекомерно животните, а да зачитаме техните качества. Ако желаете да извършите положително на четириногия си любим, избягвайте следните  неща:

1. Прегръщане

Дори кученцата да са толкоз сладки, че да ти се желае да ги гушнеш, това не значи, че изпитват същото наслаждение от ласките като хората. Всъщност някои четириноги даже се опасяват или им е неприятно, когато ги прегръщат мощно. Едно проучване посочило, че над 80 % от всички следени кучета проявявали признаци на неодобрение от прегръдките.  Това може да установите и сами по метода, по който кучето провисва ушите си и заобикаля зрителния контакт, забелвайки очи. Причината е много елементарна: постоянно кучетата възприемат прегръдките като жест на предимство.

2. Подмамване за развлечение

Всеки познава играта  „ Донеси “, в която подхвърляте на кучето пръчки. Замахвате мощно с ръка, само че от нея не излетява никаква пръчка. Много кучета незабавно хукват при този жест, само че с комплициране откриват, че нещо не е наред. Това се запомня и може да има нежелани последствия. Според едно японско изследване кучетата бързо губят доверие в индивида, в случай че бъдат подвеждани и лъгани постоянно.

3. Липса на образование

Всяко живо създание се нуждае от правила, с цел да се оправя. Друг въпрос е какви и какъв брой. Докато котките се числят към относително лесните за развъждане животни – с изключение на за постоянното им хранене няма потребност да се грижите за съвсем нищо друго, - то кучетата са забъркани от друго тесто. Те се нуждаят от непоколебим дневен режим и ясни граници. В противоположен случай от време на време демонстрират много разрушително държание. Разбира се, не е належащо да ги подлагате на сурови тренировки, само че пък и да сте прекомерно снизходителни или въобще да не ги възпитавате също е погрешно. 

4. Приятелство принудително

Не е наложително кучето да харесва приятелите на стопанина си. Затова не трябва да принуждавате любимеца си да поддържа връзка с хора, които явно не му харесват  – даже да става дума за най-хубавия ви другар.

5. Не излагайте кучето на мощни миризми

Кучетата имат доста сензитивен нос, по тази причина всеки собственик би трябвало да държи любимеца си надалеч от остри миризми, породени, да вземем за пример, от предозирани почистващи препарати. Понякога те могат да увредят обонянието на четириногото.

Следва продължение по-късно денем

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР