За съжаление, животът на Рустам от Русия започнал много трудно.

...
За съжаление, животът на Рустам от Русия започнал много трудно.
Коментари Харесай

Момчето без лице. Как се развил животът му, след като бил осиновен

За страдание, животът на Рустам от Русия почнал доста мъчно. Той е роден с доста сложни диагнози: няма носен хрущял, налице е наклонена пролука на твърдото и мекото небце, а също по този начин има недорасъл низък крак.

Заради това родителите му изоставили бебето си още в болничното заведение, най-вероятно не са били подготвени за сходни компликации.

 момче-без-лице

Момчето било трансферирано в сиропиталище в град Череповец. Когато бил на две години, той към този момент бил претърпял комплицирани интервенции, в които хирурзите безусловно събирали лицето на Рустам парче по парче. Поради редицата патологии детето не можело да се храни независимо, а единствено посредством специфична сонда.

 момче-без-нос

На 4-годишна възраст момчето се научило да пълзи и заради деформираната си челюст на процедура не говорело, а се изразявало посредством жестове. В сиропиталището животът бил в разгара си, дошли нови деца, някои били взимани от новите си родители, някой идвал да опознае някого и единствено в живота на Рустам нищо не се променяло.

Веднъж чиновник на транспортна компания на име Ника Злобина видяла профила на Рустам в базата данни на сираците. Още от детството момичето считало, че един ден ще вземе бебе от сиропиталището и ще му даде доста благополучие и наслада.

Виждайки фотографията на това момче, Ника към този момент не можела да го не помни, той мощно се загнездил  в душата й. Тя била наясно, че детето има здравословни проблеми. Отначало Ника репоствала историите на това бебе в обществените мрежи, разгласила фотоси във форумите на приемни родители, само че никой не отговорял.

И Ника реши, че нейното семейство също може да провежда попечителството над Рустам. Тя споделила на брачна половинка си за желанието си и двамата посетили сиропиталището, с цел да се срещнат с момчето. По това време момчето към този момент било на 4 години. Тогава станало ясно, че това е единственият късмет на Рустам да стане част от любящо семейство.

Съпрузите не се изплашили от обстоятелството, че в реалност момчето има повече здравословни проблеми, в сравнение с е посочено във въпросника. Едва на място схванаха, че му липсва един крак…

Ника и Юри са нормално семейство, те живеят дружно от 8 години и са отгледали щерка си. Когато се срещнали с момчето, то доста им харесало и решили да създадат всичко, с цел да го вземат допустимо най-бързо. Единственото нещо, което затруднявало този развой, било жилищният въпрос, съпрузите чакаха завършването на ремонта в новия си апартамент и по това време самите те живеели при майката на Ника.

 майка-и-син

Един ден чиновниците, отговарящи за попечителството в Череповец, се обадили и споделили на Ника, че Рустам ще бъде изместен в дом за инвалиди, защото има проблеми с говора.

Първоначално те желали да го настанят в пансион за умствено изостанали, само че се намесил основният доктор, който благодарение на профилирана комисия съумяла да потвърди, че детето е изцяло интелектуално непокътнато и знае доста, само че защото има проблеми с устната празнина, не може да приказва обикновено.

 момче-с-протеза-на-крака

А в дом за инвалиди, Рустам можел да загуби всичките си умения и качества, които към този момент имал. Затова Ника и Юри се погрижили да го вземат в своето семейство.

Една година след осиновяването Рустам е неразпознаваем. С новите си родители  посетили доста лекари и лечебни заведения, претърпели доста рехабилитации и към момента не престават. Ника безусловно изправила сина си на крайници, в началото момчето се научило да обикаля жилището с патерици, по-късно получило протеза, макар че самото момче даже не вярвало, че в миналото ще проходи.

Рустам претърпял още две интервенции и сега умерено употребява протеза, може да се изкачва по стълби, да бяга, да кара скутер и да се държи като нормално дете. Момчето учи с логопед и фонопед, тук също прави огромни крачки, макар че към момента е мъчно се схваща. Ринопластика на момчето може да се направи след 12-та му година.

 момче-манекен

Съпрузите коригирали графика си, с цел да могат да прекарват повече време с децата си. Ника стартирала страница в обществените мрежи, където споделя триумфите на Рустам. С това тя желае да покаже, че такива хора би трябвало да провокират не страдание, а наслада у другите.

Тя желае да избави сина си от мисълта, че той е неработоспособен и не е като всички останали, само че за жалост нееднократно трябвало да вижда по какъв начин чеужди деца се смеят на Рустам. Но в такива случаи на помощ идва сестра му Ия, която е подготвена да се изправи против всички поради брат си.

Рустам доста обича фамилията си и би трябвало да се означи, че откогато е осиновен, той живее нов забавен живот. Момчето е чест посетител на разнообразни тематични фотосесии, взе участие и в стилното шоу „ Успешно дете “ и даже излиза на стилния подиум в Mercedes-Benz Fashion Week Русия. Оказало се, че той има гений за всевъзможни фотоси.

 момче-с-протеза-на-плаж

Но това не е всичко. Година и половина откакто двойката взела Рустам от сиропиталището, те поели родителската грижа за 9-месечната Лилит, която също имала доста здравословни проблеми. Но след известно време в новото семейство, дребната също почнала да демонстрира позитивна динамичност на развиване.

Ника и Юри били толкоз въодушевени, че предходната есен и 4-годишниата Саша бил взет от сиропиталището. Момичето тежало единствено 9 кг и имало цялостен куп съществени диагнози. Двойката се надява, че могат да й оказват помощ да се оправи с тях.

Да пожелаем на тези положителни хора триумф.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР