За проблем в изплащането на пенсиите на хората с увреждания

...
За проблем в изплащането на пенсиите на хората с увреждания
Коментари Харесай

Диана Ковачева алармира за хаос при изплащането на пенсиите на хората с увреждания

За проблем в изплащането на пенсиите на хората с увреждания у нас сигнализира омбудсманът на Република България Диана Ковачева. Тя е изпратила рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и шефа на Националния застрахователен институт /НСИ/ Ивайло Иванов, в която упорства да бъдат обновени всички забавени заплащания .

Хаосът с пенсиите е настъпил след последните промени в Закона за хората с увреждания, които са в действие от 25 януари. След тази дата Ковачева е получила многочислени тъжби от жители , които нямат опция да получат полагащите им се средства, защото липсват действителни дейности от виновните органи. 

В жалбите си жителите означават, че не срещат схващане и поддръжка от Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ и от Териториалните поделения /ТП/ на Националния застрахователен институт /НОИ/ в страната по отношение на развиването на процедурата, регламентирана с промените в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето, в действие от 25 януари. Те също по този начин се оплакват, че непрестанно са препращани от едната конструкция към другата, без действително да получат информация по кое време ще бъдат направени преводите на дължимите пенсии.

Диана Ковачева добавя, че засегнатите жителите чакат в най-скоро време да си възобновят правата , тъй като всеки ден закъснение за тях значи жестоко неспазване на настоящото законодателството и е еднакво на произвол.

В рекомендацията си омбудсманът упорства да бъде предоставена информация на засегнатите жители , която да бъде оповестена и разпространявана по подобаващ метод.  

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР