За празника не пропускайте да изненадате семейството си с домашно

...
За празника не пропускайте да изненадате семейството си с домашно
Коментари Харесай

Коледни бонбони с шоколад и карамел

За празника не пропускайте да изненадате фамилията си с домашно приготвени бонбони

Необходими Продукти

КАРАМЕЛ


● сметана - 80 мл висок %
● сол - 1 /2 ч.л.
● захар - 200 г кристал
● масло - 550 г стайна температура
● ванилия - 1 ч.л. дестилат

ШОКОЛАД


● шоколад - 180 г черен, нарязан на едри части
● шоколад - 180 г млечен, нарязан на едри части
● масло - 1/2 с.л.

Начин на подготвяне

Тавичка за мъфин; Книжни капсули с размер към 3-4 см.

В касерола се загрява сметаната и солта до кипване. Оставя се встрани покрита с похлупак.

Тенджера с дебело дъно се слага на котлон и се сгорещява на мощен огън. Когато е задоволително гореща се понижава температурата и се изсипва малко от захарта, оставя се да се разтопи, до момента в който стане транспарантна. Тенджерата се разклаща деликатно няколко пъти, с цел да се стопи отмерено захарта. Със силиконова шпатула към средата на тенджерата се избутват кристалите захар.

Добавя се нова порция захар, като деликатно и постепенно се разбърква с върха на шпатулата. След като цялата захар е добавена и се е разтопила продължава се с топенето ѝ, до момента в който получи прекрасен червено-кафяв компактен цвят, като се разбърква деликатно единствено с върха на шпатулата и се внимава да не загори, в противоположен случай се изхвърля. Направата на карамела лиши към 20 мин. Добавя се сметаната на порции, като се разбърква пламенно.

Трябва да се внимава когато се изсипва сметаната, тъй като се получава шупване!! Ако карамелът не е равен се оставя на слаб котлон до момента в който всички бучки се разтопят, като се разбърква. Накрая се прибавя маслото на кубчета и ванилията. Сваля се от огъня и продължава да се разбърква, до момента в който се получи равен крем. Изсипва се в буркан и се охлажда. Може да се съхранява дълго време в ледник. Ако се сгъсти се затопля на водна баня, с цел да се отпусне.

Шоколад: Шоколадът се разтопява на водна баня (и двата вида). С чаена лъжичка се изсипва шоколад във всяка капсула. Оставя се за 10-15 минути да се стегне в ледник.

След това още веднъж с чаена лъжичка се слага топче карамел и от горната страна се залива с шоколад, към 2 ч.л. Формата се разклаща с цел да се изглади бонбончето. Оставя се до цялостното му стягане на стайна температура, по-късно бонбоните се изваждат от капсулите и се подреждат.

Коледните бонбони с шоколад и карамел са подготвени.

Инфо: joyofbaking

Забележка: Изключително лесни и вкусни бонбони. Нямах сега дребни хартиени капсули и употребих такива с размер към 4-5 см и по тази причина станаха по-големи бонбони. Ползвала съм два типа шоколад, черен и бял на Wilton. Качвам фотография на какъв цвят би трябвало да има карамела и на разрязан бонбон, цялостен с карамел.

Отгоре върху белия пласт съм поръсила разтопен черен шоколад през доста тъничък пулверизатор.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР