За пръв път от 27 години насам правителството на САЩ

...
За пръв път от 27 години насам правителството на САЩ
Коментари Харесай

САЩ променят начина, по който категоризират хората по раса и етническа принадлежност

За пръв път от 27 години насам държавното управление на Съединени американски щати реши да промени метода, по който категоризира хората по раса и етническа принадлежност , като съгласно федералните чиновници това ще разреши по-точно да се проучва и архивира информацията за жителите, които се дефинират като латиноамериканци или хора с генезис от Близкия изток и Северна Африка, съобщи „ Associated Press “.

Предложението за преразглеждане на минималните категории за раса и етническа принадлежност, оповестена през вчерашния ден от Службата за ръководство и бюджет, е най-новата мярка за етикетиране и установяване на популацията на Съединените щати. Този динамичен развой постоянно отразява измененията в обществените настройки и имиграцията, както и желанието на хората в едно все по-разнообразно общество да видят себе си в цифрите, изготвяни от федералното държавно управление.

„ Не може да се подценява прочувственото влияние, което това оказва върху хората. Това е методът, по който възприемаме себе си като общество. Хората желаят да желаят да се самоопределят и да бъдат отразени в данните, с цел да могат да опишат личните си истории, “, твърди Мита Ананд , старши шеф в отдела „ Преброяване и тъждество на данните “ в Лидерската конференция за цивилен и човешки права.

Категорията „ Близък изток и Северна Африка “ ще бъде добавена към опциите за избор при попълване на въпросите за раса и етническа принадлежност. Хората, произхождащи от места като Ливан, Иран, Египет и Сирия, дълго време бяха насърчавани да се дефинират като „ бели “ , само че в този момент ще имат опция да се дефинират в новата група, която напълно тъкмо разказва произхода им. Резултатите от преброяването на популацията през 2020 година, при което интервюираните жители са били помолени да уточнят произхода си, сочат, че към 3,5 милиона поданици се дефинират като поданици на Близкия изток и Северна Африка.

„ Чудесно е да можеш да бъдеш забелязан. Докато растяхме, фамилията ми поставяше отметка в квадратчето „ бял “, тъй като не знаехме какво друго квадратче отразява историята на нашето семейство. Да бъдеш показан тъкмо е изключително значимо, “, споделя Анна Ескамани , демократ от Орландо, чиито родители са от Иран.

Според смяната се планува да бъдат отстранени от федералните формуляри думите „ чернокож “ и „ Далечен изток “ , които в този момент се считат за унизителни, както и термините „ болшинство “ и „ малцинство “ , защото те не отразяват комплицираното расово и етническо многообразие на страната, изясняват специалисти. Новото законодателство също по този начин предизвиква събирането на подробни данни за расовата и етническата принадлежност отвън минималните стандарти, като да вземем за пример „ хаитянин “ и ли „ ямаец “. Групирането на хора с друг генезис в една-единствена категория за раса и етническа принадлежност, като да вземем за пример японци и филипинци в класификацията на азиатците, постоянно прикрива разликите в приходите или опазването на здравето, а правозащитници упорстват, че съществуването на подробни данни ще разреши да се отдели по-добре информация за подгрупите в развой, наименуван дезагрегация .

Въпросните измененията са били направени в продължение на две години от група федерални статистици и бюрократи, които избират се разграничат от политическите въпроси. Този ход обаче ще докара до дълготрайни последствия във връзка с преразпределението на законодателните региони, законите за гражданските права, здравната статистика и евентуално даже за политиката като цяло, защото броят на хората, категоризирани като бели, ще бъде понижен.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР