За последните години за съжаление нараства броят на заболелите с

...
За последните години за съжаление нараства броят на заболелите с
Коментари Харесай

Д-р Иван Диков: Най-важното при злокачествените заболявания е профилактиката

„ За последните години за жалост нараства броят на заболелите с онкологични заболявания , а пандемията измести и диагностиката, и лекуването на пациентите в друга посока, което ги отклони от профилактичните прегеледи “, сподели пред БНР доктор Иван Диков, водещ акушер-гинеколог с над 35 години опит в „ Майчин дом “, шеф на Медицинския център към болничното заведение.

Безплатни профилактични за интензивно лекуване по акушерство и гинекология " Майчин дом ".

„ Най-важното при злокачествените болести е профилактиката , и в случай че я няма, процентът ще се усилва на новозаболелите. По-голямата част от популацията даже не се възползват от пакета по Здравна каса за профилактични прегледи. От друга страна е методът на живот на хората ", счита доктор Диков.

" Ракът на маточното тяло , на лигавицата е присъщ при дамите в зрелост, за разлика от рака на маточната шийка. Предразполагащи фактори са диабет, затлъстяване, хипертония, фактори, които се ускориха по време на изключителната конюнктура “, разясни още доктор Диков. Той добави:

" Ракът на матката се третира единствено оперативно. Оперативните интервенции в болничното заведение с робота Da Vinci в нашата болница дават опция за 3D оглед на органите, което е актуалният и съвременен метод, като новата технология спомага и за по-бързото и безболезнено възобновяване на пациента. Освен това отговорно мога да кажа, че интервенциите (не в уголемен обем) при рак на матката не нарушават качеството на живот на дамата, тя продължава да има естествен полов живот ", съобщи доктор Диков.

Прегледите не са профилактични, а пациентите би трябвало да са от рисковите групи - дами в менопауза, с недоволства - над 40 години. В прегледите не се вършат лабораторни проучвания, разясни още експертът.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР