За последните 10 години американската компания Facebook е сключила договори

...
За последните 10 години американската компания Facebook е сключила договори
Коментари Харесай

Facebook продавала данни на потребители на поне 60 технологични компании

За последните 10 години американската компания Фейсбук е сключила контракти с най-малко 60 огромни производители на телефони, смарт телефони и други електронни устройства, които им отварят достъп до персоналните данни в обществената мрежа. Повечето от тези контракти не престават да са в действие, оповестява вестник The New York Times.

Според информацията процесът е почнал, когато Фейсбук се пробва да заеме преобладаващо място измежду обществените мрежи и визира такива компании като Apple, Microsoft, Amazon, Samsung.

Както отбелязва изданието, подписаните контракти слагат под подозрение спазването на личните правила на компанията на Марк Зукърбърг и на условията на Федералната комисия по търговия на Съединени американски щати. Производителите на смарт телефони са получили достъп до данните освен на употребяващите обществената, само че и до данните на техните другари, освен това без тяхното единодушие. Блокирането на функционалността " показа " не всеки път оказва помощ, разкрива The New York Times.

Фейсбук ще продължи да събира информация освен от потребителите си, само че и от лица, които не са част от обществената мрежа, само че най-малко един път са употребили услугите и приложенията на Фейсбук, в това число и WhatsApp, заяви през май пресслужбата на Европейския парламент, откакто ръководителите на мрежата дадоха отговор на 18 въпроса на евродепутатите.

Създателят на уеб страницата Марк Зукърбърг се яви пред ЕП (ЕП), с цел да бъде разпитан по въпроси, свързани с подправените вести, сигурността на потребителските персонални данни в обществената мрежа и злоупотребите на консултантската компания Cambridge Analytica. За нея бе разкрито, че е злопупотребила с данни на над 80 млн. консуматори.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР