За пореден път Долината на смъртта в Калифорния успя да

...
За пореден път Долината на смъртта в Калифорния успя да
Коментари Харесай

Температурата в Долината на смъртта достигна 54,5°C – една от най-високите въобще

За следващ път Долината на гибелта в Калифорния съумя да оправдае своето име – съгласно Националната метеорологична работа на 9 юни са били измерени впечатляващите 54,5°C.

Дори по-висока, въпреки и към момента непотвърдена, температура е била регистрирана в неделя. Термометър отвън центъра за гости край „ Фърнъс крийк “, в сърцето на Долината на гибелта, е показвал 56,6°C (малко преди 16:00 ч локално време). Обикновено обаче тези термометри демонстрират по-високи от действителното стойности, което значи, че не е наложително и тази температура да бъде доказана.

Въпреки това измерените в петък температура от 54,4°C определено е една от най-високите. А кой държи върха в международен мащаб? Зависи кого питате. Според международната метеорологична организация и Националната организация на океанските и атмосферни проучвания най-високата температура на въздуха изобщо е измерена във „ Фърнъс крийк “ – ранчо в Долината на гибелта – на 10 юли 1913: цели 56,7°C.

Някои специалисти обаче оспорват валидността на този  връх, изключително откакто дългогодишният международен връх в Либия бе отритнат през 2012-та. На 13 септември 1922 в Ел Азизия са измерени 58°C. 90 години това беше безусловният връх. След това обаче през 2021-ва Световната метеорологична организация разгласи публично върха за недействителен.

Долината на гибелта е и едно от най-сухите места на света – тук всяка година падат приблизително едвам 6 см дъжд. Екстремните условия, които следим в нея, се дължат значително на формата и дълбочината ѝ. Долината е относително тясна – на едвам 86 метра под морското ниво – и е обрисувана от високи планински вериги. Когато слънцето я напече, горещият въздух попада в плен на високите „ стени “, които я обкръжават. В края на краищата горещият въздух се охлажда леко и се насочва надолу към основата на долината. Това обаче просто кондензира и затопля в допълнение въздухът на земята. Крайният резултат е талази от свръхнагорещен въздух, които минава през цялата котловина.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР