За пореден път Америка спаси Украйна. С гласуваната на 21

...
За пореден път Америка спаси Украйна. С гласуваната на 21
Коментари Харесай

САЩ пак спасиха Украйна - вижда ли се обаче краят на войната?

За следващ път Америка избави Украйна. С гласуваната на 21 април 2024 година резолюция, отпускаща на Киев гигантска помощ от 61 милиарда $ - или двойно повече от общия годишен боен бюджет на Полша - Камарата на представителите в кратковременен проект даде голяма морална поддръжка на украинците. Те в действителност бяха разочаровани от неуспеха на настъплението на своята войска на три фронта през лятото на 2023 година и даже обезпокоени след съветската победа през февруари 2024 година при Авдиевка, някогашен украински град-крепост, ситуиран северозападно от Донецк, който застрашаваше решителен съветски път за сухоземни доставки на Крим. Това написа на страниците на френския вестник Le Figaro военният сътрудник и интернационален анализатор Рено Жирар.

В средносрочен проект американската помощ - която има всички шансове бързо да бъде утвърдена от Сената и обнародвана от президента - ще възвърне салдото на военната обстановка, която беше почнала да се обръща в интерес на руснаците. Последните, откакто победоносно отблъснаха украинските механизирани офанзиви от 2023 година, с помощта на укрепленията на тяхната " линия Суровикин ", постановиха война на безсилие на украинската войска от началото на 2024 година поради превъзходството на своята артилерия. Те даже съумяват да завземат земя, село след село, в региона на Донбас, оспорван от 2014 година Благодарение на ракетите с огромен обхват, които американците ще доставят, Украйна ще може да блокира всяка съветска атака в дълбочина, започвайки със остарелия план за секване на Днепър, завладяване на Одеса и сливане с остатъците от 14-та съветска войска, основана в Приднестровието (проруска сепаратистка молдовска територия, ситуирана на източния бряг на река Днестър). Не може да има съществено нахлуване без първо да се натрупат обилни ресурси от муниции, гориво и храна. Получавайки информация от американски шпионски спътници, украинците към този момент ще имат, с новите си ракети, опцията да унищожат превантивно тези ресурси. Накратко, новата американска помощ - която се прибавя към съществуващата европейска помощ (механизъм от 50 милиарда евро за интервала 2024-2027 година беше признат от Европейския съвет на 1 февруари 2024 г.) - отстранява хипотезата за боен колапс на Украйна. Страната със златно-синьото знаме ще резервира своята независимост и самостоятелност от Москва.

Това значи ли обаче, че украинската войска един ден ще може да победи армията на Русия, с цел да си върне Крим и Донския басейн и да се върне в границите от 1991 година, датата на независимостта на Украйна? Не. В интернационалните връзки мечтаното не постоянно е допустимо. Демографският отчет е прекомерно неподходящ за Украйна. Руските контингенти постоянно ще бъдат по-многобройни от украинските. Офанзивата допуска, че на едно място на фронта могат да бъдат ситуирани войски в съответствие трима украински бойци против един противников боец. Украинската войска не разполага с подобен човешки запас. И още повече, че младите украински мъже на възраст за готовност - законовата възраст неотдавна беше понижена от 27 на 25 години - в болшинството си не желаят да бъдат убити, с цел да си възвърнат рускоезичните земи в Донския басейн и Крим. Хиляди се пробваха да преминат в чужбина, с цел да избягат от военна работа. При тези условия не би било неприятно американският президент да употребява новата си мощна позиция, предоставена му от Конгреса, с цел да стартира диалози с Русия и да види дали тя ще одобри преустановяване на огъня. Последното, несъмнено, ще бъде съпроводено от поддържането на строги западни гаранции за сигурност за Украйна.

Днес е пределно ясно, че нито руснаците, нито украинците, нито европейците, нито даже американците нямат ни минимален интерес от продължаването на тази война, която гълтам славянската и християнска юноша от източната част на Европа. Америка желае да се концентрира върху съперничеството си с Китай, с цел да резервира контрола над Индо-Тихоокеанския район. Европа би трябвало да поправи стопанската система си. Украйна би трябвало да възвърне своята инфраструктура и да приготви своите институции за интеграцията, обещана й от Европейския съюз. Русия, която беше агресорът, би трябвало да разбере, че нейната " специфична военна интервенция " се провали и че Ислямска страна е нейният цивилизационен зложелател, а не Украйна, която просто е свободолюбива. Разбира се, това преустановяване на огъня няма да се трансформира в кротичък контракт за една нощ. Украинското държавно управление няма още на следващия ден да се съгласи публично да напусне територия, приета от интернационалното право от 1991 година Що се отнася до Владимир Путин, той не наподобява подготвен да върне и най-малкия квадратен километър от завоюваната територия, което би се приело като самопризнание за проваляне от съветското население.

Ето за какво териториалните въпроси ще би трябвало да бъдат разисквани по-късно, когато страстите и обидите са утихнали. В края на краищата бяха нужни 45 година, с цел да бъде подписан формален кротичък контракт сред Германия и Полша след края на Втората международна война. Неоконсерваторите, вездесъщи по телевизионните екрани на Запад, ще крещят и ще приканват Мюнхен, както вършат всякога, когато организираме акция за попречване или прекъсване на война. Те към този момент го направиха за Ирак през 2003 година и Либия през 2011 година Те избират фантазиите си за правдивост и народна власт пред мира. Ескалацията на напрежението не ги плаши. Те имат вяра, че войната е наслада. Защото нито те, нито синовете им в миналото са взели участие във война.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР