за подуправител на Здравната каса, предложен от ГЕРБ-СДС. Проф. Мавров

...
за подуправител на Здравната каса, предложен от ГЕРБ-СДС. Проф. Мавров
Коментари Харесай

След опит за бой и разправии, депутатите избраха компрометирания...

за подуправител на Здравната каса, препоръчан от ГЕРБ-СДС. Проф. Мавров последно беше шеф на кабинета на последния длъжностен здравен министър на Румен Радев. 

.

 

Кандидатурата на Мавров провокира кавги сред депутатите. След гласуването и избирането му на поста се стигна и до физическо напрежение сред народните представители. От " Възраждане " налетяха на сътрудниците си от " Продължаваме промяната - Демократична България ". 

До физическият конфликт се стигна, откакто Настимир Ананиев от ПП-ДБ съобщи, че точката за избора на Мавров е била прокарана в дневния ред от ГЕРБ и Движение за права и свободи благодарение на " Възраждане " и Има Такъв Народ. " Те се оказаха аварийното колело на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", сподели Ананиев след гласуването Мавров да бъде подуправител на НЗОК.

 

.

.

 

" След всичките дитирамби, съвсем всички депутати от Възраждане и Има Такъв Народ не гласоподаваха, и по този метод осигуриха избора на компрометирания Момчил Мавров за заместник-председател на здравната каса ", написа във Фейсбук Владислав Панев от ПП-ДБ.

 

Докато ръководителят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ се правеше, че не вижда напрежението сред депутатите в зала, Венко Сабрутев от ПП-ДБ се обърна към него: " Виждате ли какво се случва, къде сте Вие? Става пердах там! ".

 

.

.

След намесата на Сабрутев, Желязков прекъсна съвещанието за 20 минути. Смущаващите за законодателен орган фрагменти са забележими във видеото по-долу - след 3:11:00 от записа.

Дори и след спирането обаче спречкването продължи, а излъчването на съвещанието беше прекратено.

.

 

Преди това, по време на дебата, Маргарита Генчева удостовери позицията на " Възраждане ", че подуправителят на НЗОК не би трябвало да се избира от Народното събрание. " По този метод политическата отговорност за дейностите му се трансферира на органа, който го е избрал ".

 

Мирослав Иванов (ПП-ДБ) попита групата на " Възраждане " за какво са подкрепили предлагането точката да бъде включена в дневния ред.

 

" Този избор щял да обслужи сглобката, само че вие го направихте вероятен с вашето гласоподаване. Говорите за праволинейност, а през днешния ден бяхте хората, които допринесохте точката да се преглежда. Може доста да говорите от тази естрада, може доста да оплювате. Но когато пристигна време за гласоподаване, ще подкрепите кандидатурата на господин Мавров. Това ще бъде позорно решение на Народното събрание. Нямам самообладание да покажете вашето лицемерие ", съобщи Искрен Митев в отговор на Маргарита Генчева от " Възраждане ".

 

В последна сметка " Възраждане " не гласоподаваха. Има Такъв Народ също не участваха в избора.

По време на дебатите се развихри скандал сред съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Движение за права и свободи. Камери демонстрираха напрежението сред Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски. Сцената се разви до момента в който от парламентраната трибуна представителите на " Възраждане " и " Продължаваме промяната - Демократична България " се атакуваха по тематиката кой обслужва ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

 

Депутатите излязоха в отмора, поискана от водачът на Българска социалистическа партия. След почивката депутатите удължиха времето си за законодателна активност до привършване на обсъжданата точка - избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Искрен Митев прикани ГЕРБ да предложат различен претендент за подуправител на НЗОК " с чиста известност ". " Тогава ще го подкрепим с чисти сърца ", добави той. 

 

От парламентарната естрада Явор Божанков от ПП-ДБ пък прикани " Възраждане " да излязат и да разгласят в кое село са спечелили локалните избори: Поповци или Попинци. Искрен Митев отгвори, че " Възраждане " са спечелили единствено в " скандалния Борован ", който бил единствената община, затрупана от сняг 5 дни след снеговалежа.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР