Това заяви пред ФрогНюз журналистът Мохамед Халаф във връзка с

...
Това заяви пред ФрогНюз журналистът Мохамед Халаф във връзка с
Коментари Харесай

Мохамед Халаф за ФрогНюз: В Техеран имаше зари след смъртта на пр...

Това съобщи пред ФрогНюз журналистът Мохамед Халаф по отношение на кончината на иранския президент Ебрахим Раиси. Вижте и цялото изявление:

 

Г-н Халаф, какви са съгласно Вас версиите за гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси?

 

 

Не съм последовател на теории на конспирациите, само че по принцип проследявам случая от през вчерашния ден до момента. Гледам това, което се случва с интервенциите на самолета от през вчерашния ден. Точно доскоро гледах фотосите от това, което остана от хеликоптера. Възникват доста въпроси, които към момента нямат отговори. Първо, в действителност той лети с този хеликоптер, който е доста остарял, създаден е 1967 година Питам кой разреши на президента и външния министър да летят с такова летателно устройство, което е толкоз остаряло, в такова време - мъгла, дъждове, които се трансфораха в сняг? Кой е решил президентът да вземе този хеликоптер, откакто той е пътувал с различен аероплан до Азербайджан? Второто нещо, като споделям, че той е пътувал с различен аероплан, той го е взел от друго летище, което не е в Азербайджан и след това го е сменил с този хеликоптер. Раиси в началото е пътувал с президентския аероплан. Другото нещо - това, което оповестиха иранците в началото нощес, е, че те са пътували с 3 хеликоптера. Двата други хеликоптера са пристигнали наред. И след това управляващите нищо не приказват за тези хеликоптери. Тези машини би следвало да са гледали по какъв начин пада хеликоптера с Раиси. Как не знаеха 16 часа мястото на падналия хеликоптер? Защо никой не приказва повече от през вчерашния ден до през днешния ден за тези двата самолета?

Друг миг - Иран от години упреква Азербайджан в това, че са дали на Израел да построява военни бази. Тези военни бази се намират до това място, където е бил президентът Раиси, с цел да открива с президента на Азербайджан Алиев една язовирна стена, която се намира на границата сред двете страни. Израел има ли някаква връзка с този случай? Казвам го това, тъй като през последните години Израел извърши доста обрати вътре в самия Иран - убийството на няколко учени по атомната стратегия, офанзиви против военни бази, офанзиви против цех за производството на дронове и други атентати, които бяха осъществени откогато стартира войната в Газа - и в Ливан, и в Сирия. Броят на убитите военни водачи на Революционната армия е към 13. Седем от тях бяха убити при последната офанзива на консулството на Иран в Дамаск. Остава една версия.

 

Ако първата версия беше, че случаят се е случил поради неприятното време или някаква вътрешна техническа неточност вътре в самия хеликоптер. Ако втората версия е, че Израел е забъркан. Третата версия демонстрира един документ, който сега е пред мен и аз го чета - получих го преди час от една медия в Близкия изток, която има много източници в самия Иран. Там има много различия сред Раиси и сина на аятолах Хаменей - висшият водач на Иран. Хаменей е имал предпочитание да наследи Раиси на поста след неговата гибел. Другият претендент за президент вместо Раиси трябваше да бъде Абдолахиан - сегашният външен министър, който умря при случая. Как се случи по този начин, че тези двамата се озоваха в един хеликоптер и точно той падна? Другото нещо, в този отчет, с който разполагам, който е оповестен от иранската съпротива в малкия екран Иран Интернешънъл, имаща много информация от вътрешната страна. В този формален документ написа, че радикалната група, която сега ръководи Иран и която е обвързвана с Революционната армия, не желае Раиси да бъде президент. Вероятно има някакъв вътрешен скрит план и историята припомня на това, което се случи с Пригожин. Да не забравяме този случай, тъй като има известни сходства сред двете произшествия. В случая с Раиси виждаме малко по-други нюанси, само че по този начин или другояче това са трите версии, които витаят във въздуха.

Въпросът е дали ще има някаква информация по-нататък, дали ще има следствие, кой ще прави това следствие - в случай че иранската страна го направи, тя има ли интерес в този миг да разкрива всички условия, които са довели до тази злополука. Ние към момента не чуваме да излиза публична позиция на Иран дали да упрекват Израел или Съединени американски щати, както вършат постоянно в такива случаи. Дали аятолах Хаменей ще заповяда да има следствие? Това, което слушах доскоро по една арабска новинарска телевизия - CNN Arabic - шефът на тази комисия, която ръководи и провежда издирвателните дейности, сподели - " Намерихме всичко, дотук свърши следствието ". Какво са намерили? Снимките, които излязоха, демонстрират, че нищо не е останало от този хеликоптер - единствено части от него. Може ли това да е резултат от гърмеж, който е бил подложен вътре в самата машина? Общо взето това са версиите, доста е рано да се вършат генерални изводи, би трябвало да се чака.

 

Раиси е именуван " Касапинът от Техеран ", той беше член на " комитета на гибелта ", който съгласно правозащитни организации е разпоредил гибелта на хиляди политически пандизчии без правосъден развой. Коравосърдечен водач ли беше иранският президент?

 

Действително има обвинявания против Раиси от разнообразни интернационалните организации, че точно той е предизвикал гибелта на хиляди иранци, които са били в съпротива на режима. Той е подобен по принцип - той е от радикалите, срещу всякаква вътрешна съпротива, и това личи в неговите дейности когато стотици хиляди иранци, младежи, възпитаници, доскоро повече от една година излязоха по улиците на страната против забрадката и против общественото и икономическо положение на Иран. Бъдещата политика на Иран, която се намесва във вътрешните работи на прилежащите страни - основаване на разнообразни проирански милиции, шиитски организации, които в действителност са страни в страните - като Ирак, Ливан, Сирия и Йемен. Раиси беше уредник на тези неща, които вършат тези организации, в това число събитията в Газа - шестте войни, които бяха непосредствено провокирани от Иран и факторите във властта към Раиси.

 

Кончината на иранския президент демонстрира, че този човек е на ранга на другия фактор в иранската страна - това е Касем Сюлеймани, който беше погубен от американски дронове. Реакциите след гибелта на Раиси - проиранските групи като " Хизбула ", Хамас и другите незабавно пратиха телеграми до държавното управление на аятолах Хаменей, в които те споделят, че най-верният им другар е бил Раиси, който постоянно ги е подкрепял в разнообразни аспекти. Така че този човек е виновен за гибелта на голям брой хора - освен, когато беше началник на правосъдната институция, само че откогато стана президент след Рохани, който беше по-либерален, той беше доста по-твърд от него. С желязна ръка той потуши другите митинги, които започнаха от неговото встъпване в служба до момента. Раиси знаеше, че той няма поддръжка към него вътре в страната. И доказателство за това е фактът, че през вчерашния ден откакто хората схванаха, че той е умрял, имаше зари в някои региони на страната и в Техеран. Голяма наслада показваха хората. Социалните мрежи бяха цялостни с радостни изказвания или мнения. Така че може да бъде изработен безапелационният извод, че никой не харесваше Раиси вътре в страната. А във връзка с народите - в тези страни, в които има интервенция на Иран, гледаха на него като на един човек, който проваля страните им.

 

Големият въпрос е кой ще наследи Раиси отпред на Иран?

 

 

Вие знаете, че конституцията на Иран доста ясно в период от 50 дни или до 2 месеца планува да има временен интервал - да се приготви страната за провеждането на нови избори. В момента извършва ролята на президент вицепрезидентът Мохамед Мохбер. Той е от същата радикална група, която ръководи Иран и е обвързвана с аятолах Хаменей и Революционната армия. Мохбер също е в европейския лист на глобените лица поради неговата роля в атомната стратегия. В същото време, той е упрекван в присъединяване в корупционни схеми. Той сега е претрупан със задачата да приготви страната за избори, дружно с шефа на правосъдната система и с шефа на Народното събрание. Този развой ще бъде доста комплициран. Според мен Иран и аятолах Хаменей сега не желаят да основат никакви проблеми с външни страни, тъй като желаят да вземат решение вътрешни проблеми на страната, зародили в резултат на гибелта на Раиси. Това идва от страха на властта от митинги, подбудени от възмущението на хората от политиките на ръководещата религиозна върхушка във връзка с стопанската система, обществените грижи, инфраструктурата.

 

Вие забелязахте ли, че тази страна, която претендира, че е доста мощна и непрекъснато се хвали със своите дронове, с балистичните си ракети, доставят Русия със своите дронове, се оказва, че няма техниката да стигне до разрушилия се хеликоптер на президента. За 16 часа не съумяха да стигнат до такава степен. Помощта пристигна от Турция и Европейския съюз. Те в действителност не съумяха да дефинират източника на топлината на хеликоптера. Би следвало една страна, която претендира, че е толкоз мощна, да има сходни технологии. Иранската страна сподели, че няма надеждни самолети даже за личния си президент.

Пак подсещам, че хеликоптерът е бил създаден 67 година Той е американски, само че е извънредно остарял. И поради глобите поражда въпросът дали иранците са имали аварийни елементи да поддържат този хеликоптер. Иранските управляващи сега се опасяват по какъв метод ще съумеят да овладеят обстановката вътре в страната. Много тромава е организацията и институциите, които позволяват претенденти за президент. Предвижда се те да минават през разнообразни стадии, да бъдат проверявани и инспектирани детайлно. Естествено, реформаторите нямат да бъдат допускани, те сега са маргинализирани тотално и са изключени от всевъзможни политики в Иран. Големият въпрос е кой претендент ще уточни самият Хаменей. Според мен няма да бъде позволен някой модернизатор, който е с по-либерални възгледи и който желае да трансформира Иран в страна, уважавана по света. Иран с радикалните си водачи и в частност с аятолах Хаменей не желае да има стабилизация в целия район.

 

Какви ще бъдат връзките на Иран с останалата част от района след гибелта на Раиси?

 

 

Това зависи напълно от политиката на Иран. В момента иранците се намесват непосредствено и основават спорове в района. Шиитско-сунитският спор беше основан от Иран. Иран в последните месеци откогато стартира войната в Газа интензивно се пробва да се намесва във вътрешните работи на още една страна - това е Йордания. Доказани са опитите на Иран за свалянето на системата в Йордания. Използвайки разнообразни проксита в самото Кралство - разнообразни ислямски радикални групи - които са ръководени от Мюсюлмански братя. Мюсюлмански братя не са спирали да вършат опити за контрабанда на оръжия вътре в Йордания. Целта им е да стигнат до Западния бряг и до Хамас и " Ислямски джихад ". Те желаят да основат проблеми и на палестинската власт. Миналата седмица имаше ясно изразена позиция от йорданският министър на вътрешните работи, от шефа на Народното събрание и от краля Абдула Втори, че има една страна, която пробва да дестабилизира Йордания. В същото време, самият Махмуд Абас, президентът на палестинската власт, също отбрани Йордания, и сподели, че Иран би трябвало да престане да я дестабилизира. Какво ще бъде отношението на Иран със Саудитска арабия и другите арабски страни? Това зависи от избора на Иран - дали ще продължи да бъде Революция, или ще се трансформира в сериозна страна, която се придържа към интернационалните правни правила. И тук не става въпрос единствено за това кой ще бъде идващият президент, това е обща политика, начертана от аятолах Хаменей и Революционната армия.

Големият въпрос е дали Иран ще преразгледа своите вътрешни и външни политики, с цел да успокои ситуацията вътре в страната и да взема решение проблемите на хората. Там инфлацията е доста висока, има разпад в цената на иранската валута. Страната се намира в сериозна рецесия на фона на всичките наложени по отношение на нея наказания. И това е по този начин от години наред.

 

Интервю на Георги Камарашев

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР