За по-консервативен подход при изготвянето на новото законодателство за отнемане

...
За по-консервативен подход при изготвянето на новото законодателство за отнемане
Коментари Харесай

Славов се обяви за по-консервативен подход при отнемане на незаконно имущество


За по-консервативен метод при правенето на новото законодателство за лишаване на нелегално добитото имущество се разгласи министърът на правораздаването Атанас Славов при откриването на семинар на тематика „ Отнемане на нелегално добито имущество. Решенията на Европейския съд по правата на индивида и провокациите пред националната правосъдната процедура “.

Форумът, на който участваха съдии от всички равнища на правосъдната система, е проведен от дирекция „ Процесуално посланичество на Република България пред Европейския съд по правата на индивида “ в Министерство на правораздаването.

Министър Славов посочи отдавнашния спор дали би трябвало да има директна открита връзка сред незаконните дейности и добитото имущество, което страната желае да отнеме. През годините в България е имало разнообразни законови уредби на този въпрос, като Върховният касационен съд със свои тълкувателни решения също се е опитвал да компенсира нормативните празнини.

“Все отново би трябвало да отчетем, че когато се засягат съществени конституционни права, когато се визира право, което е и обезпечено от интернационалните контракти, е нужна една по-стриктна преценка и един по-консервативен метод преди да се стигне до лишаване на имуществото. Мисля, че тези права би трябвало да бъдат предпазени и да разпишем такива текстове в законодателството”, съобщи той.

Атанас Славов съобщи, че следва Министерство на правосъдието и Народното събрание да се занимават с правенето и приемането на нов закон, който да контролира материята в духа на идната европейска инструкция и към този момент насъбрания народен опит. “Предизвикателствата остават. Това са въпроси, които отдавна се опитваме да решим, а към този момент имаме сериозен насъбран опит като каузи в Европейски съд по правата на човека, които демонстрират празнините в уредбата и практиките ни”, добави той.

Водещ преподавател на семинара бе българският арбитър в Европейския съд по правата на индивида (EСПЧ) Йонко Грозев. Представители на антикорупционната комисия изложиха някои проблеми по отношение на висящите производства по Закона за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество, анулиран през 2018 година (Закона от 2012 г.).

Форумът се организира в подтекста на скорошното решение на Европейски съд по правата на човека по делото „ Йорданов и други “ против България. В решението си Европейски съд по правата на човека се опира на откритата си процедура по делото „ Тодоров и други “ против България. Европейски съд по правата на човека отбелязва, че Законът от 2012 година не изисква определяне на връзка сред твърдяната незаконна активност и имуществото, подлежащо на лишаване, само че намира нарушаване на член 1 от Протокол № 1 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи заради това, че националните съдилища не са разискали „ никаква незаконна активност или административно нарушаване, които биха могли да бъдат източник на имуществото, предмет на настояването за лишаване, нито откриват връзка сред това имущество и такава активност “ (§ 131 от Йорданов и др.).

След като влезе в действие, решението ще стане наложително за осъществяване от страна на Република България. От една страна, жалбоподателите ще имат право да изискат обновяване на националните производства. От друга страна, се чака решението да сътвори съществени компликации при разглеждането и решаването на останалите неприключили пред българските съдилища каузи по Закона от 2012 година

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР