За пета поредна година България ще бъде представена на международното

...
За пета поредна година България ще бъде представена на международното
Коментари Харесай

Трима ученици ще представят България на най-голямото състезание за млади учени в света

За пета поредна година България ще бъде показана на интернационалното състеание за млади учени Intel ISEF в Съединени американски щати.

Участието на наши възпитаници се провежда от Клуб Млади Таланти, Неправителствени организации с над десетгодишна история в областта на образованието и главен уредник на Панаира на науката и нововъведенията.

Панаирът е афилииран с Intel ISEF от 2012 г насам, и трите най-хубави училищен плана, селектирани от журито на състезанието, печелят правото си на присъединяване в интернационалния конкурс.

Intel ISEF е най-голямото в света съревнование за възпитаници с планове в областта на точните науки, с над 1600 участници от над 70 страни. То годишно сe посещава от голям брой влиятелни компании като Гугъл, NASA, United Airlines Foundation, Go Daddy, IEEE и други, както и нобелови лауреати. Състезанието ще се организира тази пролет в Лос Анджелис, Калифорния (14-19 май 2017 г.).

Тази година България ще бъде показана от Таня Оцетарова от МГ „ Кирил Попов “ (Пловдив), Василен Цветков от МГ “Петър Берон “ (Варна) и Дона-Мария Иванова от МГ „ Баба Тонка “ (Русе).

В предишните години българските участници са завоювали многочислени награди, като най-големите триумфи до в този момент са реализирани през 2014-та, когато Румен Данговски завоюва втора премия на главното жури, а Райна Гаджева завоюва трета премия на главното жури и трета премията на AMS (Американското математическо общество, една от най-големите и влиятелни организации в международен мащаб в областта на математиката), както и през 2015-та, когато Петър Гайдаров завоюва втора премия на главното жури и втора премията на AMS, а тимът получи общо четири награди.

Повече за тазгодишните участници:

Проектът на Дона-Мария е стартират на шестседмична изследователска школа в Масачузетския софтуерен университет RSI (Research Science Institute). Той е на тематика „ За дисторзията при вложение на цялостно двоично дърво в евклидово пространство с закрепен брой измерения “. Изследва се до каква степен „ преференциално “ може да се изобрази даденият граф, като се цели допустимо най-голямо сходство сред метриките на рубрика и пространството. Дона-Мария е участник за втора поредна година в Intel ISEF, като през 2016 г завоюва почетна грамота на AMS с плана си " Върху покрития на {0,1,2} n с оптималната мощ ".

Проектът на Таня e на тематика " Bijections between graphs and tilings with Walkup structure " и е обвързван с паркетирането на равнината и сходствата на другите покрития с верижни графи. Тя дава отговор на отворени въпроси, сложени от известният съветски математик Игор Пак и неговият докторант от MIT – Майкъл Корн, като изследва фигура, формирана от 12 идентични равностранни триъгълника и покритията с нея. Таня взе участие за повторно на интернационален конкурс с помощта на Панаира на науката и новациите. Миналата година тя показа България в 45-тото юбилейно издание на Expo Sciences Luxembourg, интернационален панаир под патронажа на престолонаследника на Люксембург.

Проектът на Василен е на тематика “Визуализация на паметта на процесите в Линукс ” и намира приложение в процесите по разработка на програмен продукт, в осведомителната сигурност, а също по този начин и като учебен инструмент при преподаването на операционни системи. Миналата година Василен и съавторът му завоюваха влиятелна премия на европейския конкурс за млади учени в Брюксел.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР