За първи път Вход Господен в Ерусалим беше отбелязан без

...
За първи път Вход Господен в Ерусалим беше отбелязан без
Коментари Харесай

Това на Цветница никога не се беше случвало в България СНИМКИ

За първи път Вход Господен в Ерусалим беше маркиран без църквите у нас да раздават върбови клончета. На днешния празник Цветница храмовете бяха отворени, само че при засилени ограничения за сигурност, оповестява bTV.



Празни площади, полупразни храмове - това е резултатът от апелите към жителите да не вървят на черква.

За първи път в историята си българската православна черква реши да не се раздават върбови клончета и цветя, с цел да не се популяризира болестта. От висшия клир дефинираха това като компромис.

Дезинфекция, ръкавици и маски предпазваха миряните, осмелили се да дойдат в храмовете, с цел да отбележат влизането на Исус Христос в Йерусалим като мирен цар на царство, което не е от този свят.

Патриархът оглави литургията в съслужение със Западния и средноевропейски митрополит Антоний и с Мелнишкия свещеник Герасим. Дядо Неофит държеше една единствена върбова клонка. В храма имаше малко хора, застанали на разстояние един от различен, с маски и ръкавици.

73-годишната Йорданка също постави маска, само че реши да се помоли пред вратите на църквата. „ Какво значение има дали си от вътрешната страна или си извън, значима е молитвата “, споделя тя. Знае, че би трябвало да прекара празниците сама у дома.

Много храмове излъчиха онлайн във фейсбук Светата литургия. На места молитвите се чуваха и извън.



Държавата не се реши да затвори вратите на църквите в изискванията на ковид и даде обещание финансова отплата за непродадени свещи по празниците. България е единствената православна страна на Балканите, която не забрани на жителите си да се черкуват и причестяват по Великден.

Единици бяха посетителите и на троянската света обител през днешния ден, за разлика от други години, когато тук хората мъчно се разминаваха. Иначе, духовенството бе взело всички ограничения - обособени коридори за влизащи и излизащи, възбрана за прилагане на пейките и защита. Трафикът по пътищата също беше лек.

Полицейска защита имаше и пред Троянския манастир. В църквата миряните влизаха по ред. Струпване на хора нямаше. За улеснение на вярващите, празничните литургии от Троянската света обител се предават онлайн по интернет. Подобна организация на службите е планувана и за Великден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР