За първи път в историята на човечеството повече от 50%

...
За първи път в историята на човечеството повече от 50%
Коментари Харесай

Ако днес не засадим дърво, ще има ли утре градове?

За първи път в историята на човечеството повече от 50% от популацията на света живее в градове и обитаемоте места. До 2050 година тази цифра ще доближи 66%. Преминаването от селските към градските региони, изключително в Африка и Азия, се дължи на бедността и обвързваните с нея социално-икономически фактори. 

Бързият напредък на градовете в множеството случаи се развива без планувана тактика за потребление на земята. Произтичащият от това напън от страна на популацията води до доста нездравословно влияние върху горите, ландшафтите и зелените площи в и към самите градове. 

Екологичното влияние на урбанизацията постоянно се утежнява от изменението на климата и включва увеличение на замърсяването, понижаване на питателните запаси, увеличение на бедността и способства за зачестяването на рисковите климатични събития.

Дърветата в града оказват помощ за смекчаването на някои от негативните въздействия и обществените последствия от урбанизацията, което прави градовете по-малко податливи на последствията от тези промени. 

Ето 9 аргументи да се засаждат дървета в градските региони, за те да станат по-устойчиви в социално-икономически и в екологичен аспект:

- Дърветата способстват за  подсигуряване на храната , дарявайки на хората и животните плодове, ядки и зеленина. 

- Дърветата играят значима роля за  увеличение на градското биоразнообразие , осигурявайки на растенията и животните благоприятно местообитание, храна и отбрана.

- Едно възрастово дърво може да поеме до 150 кг CO 2 годишно. Поради това дърветата играят значима роля в  смекчаването на изменението на климата . Дърветата спомагат за  възстановяване на качеството на въздуха , изключително в градовете с висока степен на замърсяване, правейки ги по-здравословно място за живеене.

- Стратегическото разположение на дърветата в градовете  помогага за охлаждането на въздуха  с 2 до 8 градуса по Целзий, като по този метод понижава отрицателният ефект от " претоплянето " в градовете и спомага на градското население да се приспособява към последствията от изменението на климата. 

- Големите дървета са отлични  филтри за градски замърсители и фини прахови частици . Те всмукват замърсяващите газове (например въглероден оксид, азотни оксиди, озон и серни оксиди) и филтрират дребни частици от въздуха, като прахуляк, сажди или пушек, като ги задържат на повърхността на листата и кората.

- Проучванията демонстрират, че градските зелени площи и опцията за достъп до тях спомагат за  възстановяване на физическото и психическото здраве  на хората, да вземем за пример чрез  намаление на кръвното налягане и понижаване на напрежението . Това, от своя страна, способства за благосъстоянието на градското население.

- Възрастните дървета  контролират водните потоци  и играят основна роля в намаляването на риска от естествени бедствия и попречване на наводненията. Например едно вечнозелено дърво може да поеме повече от 15 000 литра вода годишно.

- Дърветата също спомагат за  спестовност на сила . Например вярното разположение на дърветата към постройките може да понижи потребността от климатизация с 30% и да понижи разноските за отопление през зимата с 20-50%.

- Планирането на градски пейзажи с дървета води до нарастване на цената на недвижимите парцели с почти 20% и притегля туризма и бизнеса.

Град с добре планувана и вярно ръководена инфраструктура е екологично по-устойчив и обективен във връзка с хранителната сигурност, понижаване на бедността, възстановяване поминъка, намаляване последствията от изменението на климата, по-лесната акомодация, понижаване риска от естествени бедствия и опазването на екосистемите. Дрветата обезпечават композиция от изгоди, койито трикратно надхвърлят инвестицията по тяхното засаждане и грижата за тях.

Необходимо е през днешния ден да засаждаме дървета за бъдещите генерации, призовава Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации.

Източник: Мениджър Нюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР