За първи път в историята може да се говори за

...
За първи път в историята може да се говори за
Коментари Харесай

Светът има шанс да се излекува напълно от хепатит C до 2030 г.

За първи път в историята може да се приказва за цялостно изличаване на хепатит С от лицето на земята. Новата безинтерферонова терапия, която се ползва в последните три години демонстрира цялостно изцеление с 95-100% успеваемост, в това число при хора с напреднало заболяване и настъпили увреждания на черния дроб. Световната здравна организация е съставила тактика по какъв начин до 2030 година здравните системи да се преборят с заболяването, с вярата, тя да бъде изкоренена изцяло. Първата задача е да се открият всички заболели.

Това оповестиха представители на Националната пациентска организация, на българския офис на Световната здравна организация и на Националната здравноосигурителна каса във връзка идния Световен ден за битка с хепатита (28 юли) и началото на скринингова акция.

Над 1000 българи с опция за цялостно изцеление

В България безинтерфероновата терапия се ползва от 2016 година, единствено година след международното й патентоване, въпреки че неколкократно имаше разтърсвания към критериите, кой може да я получава и кой не. След отпора от пациентските организации в този момент към този момент няма ограничаване за българските здравноосигурени пациенти, които могат да се лекуват с модерната терапия. Успехът на лечението в България също е съвсем 100%, като до момента касата е одобрила общо 1130 протокола, похвалиха се от там.

През 2016 година сполучливо през курса на лекуване, който продължава сред 12 и 24 седмици, са минали малко над 400 индивида, а лекуването им е коствало към 38 млн. лева През 2017 година утвърдените за лекуване са с 30% повече - 575 индивида, само че сумата за лекарството ще е отново почти същата като през предходната година, тъй като институцията и фармацевтичните компании са се споразумели за положителни отстъпки, разясниха от НЗОК.

За съпоставяне през 2015 година когато се оферираше единствено остарялото интерфероново лекуване, разходът за към 500 пациенти беше 8.8 млн., само че с триумф на изцеление до 50%, допълниха представителите на касата.

Хиляди недиагностицирани

Въпреки че българските пациенти имат достъп до революционното лекарство, сериозен проблем за страната ни остава неналичието на скринингова стратегия за разкриване и диагностициране на инфектираните с хепатит С. По изчисленията на една от организациите, представляващи болните от хепатит " Хепасист ", инфектираните в България са към 100 хиляди, само че единствено към 400 годишно се лекуват.

Тестът за вируса сега не е част от годишните профилактични проучвания, полагащи се на здравноосигурените хора, а може да се направи единствено по лично предпочитание в лаборатория против 15-20 лева Това би трябвало да се промени, каквита са и рекомендациите на СЗО в тактиката за изкореняването на заболяването до 2030 година, упорства ръководителят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

Проблем с диагностиката има и в целия свят. По данни на Световната здравна организация действителният брой на болните е над 71 млн. души, само че към 80% живеят с заболяването, без да знаят, че я имат и без да подхващат ограничения за лекуване. Това се получава, тъй като тя може да протича изцяло безсимптомно в продължение на години, до момента в който не стартират да се демонстрират провалите и цирозата по черния дроб. По същата причина я назовават " тихия палач " и е седмата причина за преждевременна гибел в света, както и първата причина за пораждане на рак на черния дроб.

Към хората на 40+

Вирусът на хепатит С се предава по кръвен път и голям фактор за разпространяването му в България е кръвопреливането до 1992 година, тъй като едвам тогава се вкарва проучване на дарената кръв за съществуването на болестта. Пациентските организации приканват хората, на които им се е наложило кръвопреливане преди 1992 година да се изследват, тъй като за тях има сериозен риск.

По тази причина " Хепасист " и Националната пациентска организация стартират скринингова акция измежду хората над 40 години, като първа спирка от проекта им е заводът на Хюндай в България, където безплатно ще изследват всички служащи. Акцията ще продължи по-късно и на други места из страната, само че отвън нея всички жители е добре да се съветват с персоналния си доктор и да се изследват. Защото даже заболяването да е напреднала, към този момент има лекуване с съвсем 100% гаранция за изцеление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР