За първи път в човешката кръв е открито замърсяване с

...
За първи път в човешката кръв е открито замърсяване с
Коментари Харесай

Микропластмаси са открити за пръв път в човешката кръв

За първи път в човешката кръв е намерено замърсяване с микропластмаси. Учените са разкрили дребните частици в съвсем 80% от изследваните хора, оповестява в. “Гардиан “.

Откритието демонстрира, че частиците могат да се популяризират в тялото и да се задържат в органите. Въздействието им върху здравето към момента не е известно. Но откривателите са обезпокоени, защото микропластмасата предизвиква увреждане на човешките кафези в лабораторни условия, а за частиците от замърсяването на въздуха към този момент е известно, че навлизат в организма и предизвикват милиони преждевременни смъртни случаи годишно.

Микропластмасата към този момент замърсява цялата планета - от върха на Еверест до най-дълбоките океани. Вече е известно, че хората употребяват дребните частици посредством храната и водата, както и че ги вдишват, и те са открити във фекалиите на бебета и възрастни.

Учените проучват кръвни проби от 22 анонимни донори, всички здрави възрастни, и откриват пластмасови частици в 17 от тях. Половината от пробите съдържат пластмаса PET, която нормално се употребява в бутилките за питиета, а една трета съдържат полистирол, употребен за пакетиране на храни и други артикули, съобщи БГНЕС. Една четвърт от кръвните проби съдържат полиетилен, от който се създават найлоновите торбички.

" Нашето проучване е първото доказателство, че в кръвта ни има полимерни частици - това е революционно изобретение ", споделя проф. доктор Дик Ветхаак, екотоксиколог от Vrije Universiteit Amsterdam в Нидерландия. " Но ние би трябвало да разтеглим проучването и да увеличим размера на пробите, броя на оценените полимери и така нататък " Според него към този момент се организират спомагателни изследвания от редица групи.

" Със сигурност има учредения да се тормозим ", споделя Ветхаак. " Частиците са там и се придвижват в цялото тяло ". Той сподели, че предходна работа е посочила, че микропластмасите са 10 пъти повече в изпражненията на бебетата спрямо възрастните и че бебетата, хранени с пластмасови бутилки, гълтам милиони микропластмасови частици дневно.

" Знаем също по този начин, че като цяло бебетата и дребните деца са по-уязвими към излагане на химикали и частици ", сподели той. " Това доста ме тревожи. "

Новото проучване е оповестено в списание Environment International и приспособява съществуващи техники за разкриване и анализиране на частици с размер едвам 0,0007 мм. Някои от кръвните проби са съдържали два или три типа пластмаси. Екипът е употребявал стоманени игли за спринцовки и стъклени епруветки, с цел да избегне замърсяване, и е правил проби за остатъчни равнища на микропластмаси благодарение на празни проби.

" Големият въпрос е какво се случва в тялото ни? " Според Ветхаак, " това е доста значимо. Дали частиците се задържат в организма? Пренасят ли се до избрани органи, да вземем за пример минават ли през кръвно-мозъчната преграда? И дали тези равнища са задоволително високи, с цел да провокират заболяване? Спешно би трябвало да финансираме спомагателни проучвания, с цел да можем да разберем това ", уточни той.

Неотдавнашно изследване откри, че микропластмасата може да се прикрепи към външната мембрана на алените кръвни кафези и да ограничи способността им да придвижват О2. Частиците са открити и в плацентата на бременни дами, а при бременни плъхове те бързо минават през белите дробове в сърцата, мозъка и други органи на плода.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР