За първи път в „Бюджет 2022, въпреки наличието на дерогация,

...
За първи път в „Бюджет 2022, въпреки наличието на дерогация,
Коментари Харесай

Любомир Дацов:За първи път в "Бюджет 2022" имаме изявено непокриване на фискалните правила и критерии

За първи път в „ Бюджет 2022 ", макар съществуването на дерогация, имаме изявено непокриване на фискалните правила и критерии. Това сподели Любомир Дацов - член на Фискалния съвет, в предаването „ Бизнес.БГ " по Българска национална телевизия.

Така, както е квалифициран бюджетът тази година и както е препоръчан и през идващите две години, той не покрива стандартите. „ Дори и не прави опит, каквото е условието по закон, всяка година, в която имаш отклоняване, би трябвало да намалиш недостига с най-малко 0,5% от Брутният вътрешен продукт ", разясни специалистът.

По думите му всички неприятни привички на предходното държавно управление се трансферират и в настоящето, като да вземем за пример непрозрачното разпределянето на остатъци в бюджета в края на годината. „ Другото е прозрачността. А третото е, че се прави тригодишна бюджетна стратегия за една година напред, а по-късно всички параметри са изменени ", уточни Дацов.

2022 година се обрисува като година с висок стопански напредък и стабилизация. „ Има проблем с инфлацията, само че с нея би трябвало да флиртуваш, само че по едно и също време да бъдеш задоволително корав и да я натиснеш. Правенето на уравновесен бюджет по думите му е същинската битка с инфлацията ", разяснява Дацов.

На макроикономическо равнище взаимоотношението на бюджета с останалите сфери и браншове от стопанската система става през недостига. „ Близо 7,5% от Брутният вътрешен продукт е отклонението от естествената обстановка. Затова ще помпа инфлация, тъй като в действителност вършим дефицити ", изясни специалистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР