За първи път в България в УСБАЛО беше извършена сложна

...
За първи път в България в УСБАЛО беше извършена сложна
Коментари Харесай

В УСБАЛ по онкология е извършена първата за България операция по нов метод за лечение на рак на дебелото черво

За първи път в България в УСБАЛО беше осъществена комплицирана интервенция, с която се дава опция на пациенти, които до момента не са имали късмет за лекуване, да получат подобен. Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Става дума за тежки случаи на онкологични болести на дебелото черво. При интервенцията медиците са отстранили и реконструирали тазови магистрални съдове, ангажирани от туморен развой.

Пациентът е 63-годишен мъж с карцином на ректума, който в този момент е дал разсейки. Човекът е бил опериран един път през 2014 година, само че през тази година постъпва за лекуване с местен рецидив в дребния таз с ангажиране на магистралните илиачни съдове. Въпреки комплицираната обстановка, експертите от УСБАЛО успяваха да го спасят.

„ С цел реализиране на чисти резекционни линии се извърши премахване на туморната групировка в блок с ангажираните магистрални съдове. Последните се резицираха и възвърнаха с директна анастомоза край в край “, изясни проф. Панайот Куртев, шеф на Клиниката по Обща и коремна хирургия, където бе направена комплицираната интервенция.

Лекарите възвърнаха венозния кръвоток посредством интерпозиция с контралатералната повърхностна феморална вена. Пациентът бе изписан на 14-тия следоперативен ден без затруднения с антикоагулантна терапия и ластична компресия на двата долни крайника. Три месеца след интервенцията, той е асимптоматичен, без отоци на долните крака.

Ангиографията сподели проходима съдова реорганизация, без туморен рецидив, добави проф. Куртев.

Оперативният способ на лекуване, който е въведен от доктор Тодоров и доктор Ангелова, ще се практикува и отсега нататък в болничното заведение. Той ще дава опция на пациенти с тежки случаи на рак на дебелото черво, които до момента не са можели да получат лекуване, да имат късмет за живот
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР