За първи път у нас учени използват дрон, за да

...
За първи път у нас учени използват дрон, за да
Коментари Харесай

Специални устройства по жиците спасяват мигриращите птици в Бургаско

За първи път у нас учени употребяват дрон, с цел да слагат светлоотразители по електропроводи на труднодостъпни места. Целта е мигриращите птици да се спасят от токов удар.

Едно от решенията е кабелите да бъдат положени подземен, само че това е доста скъпа и трудоемка интервенция

Първите сходни изолатори са инсталирани в региона на бургаските езера, откъдето минава най-голямата прелетна автомагистрала „ Виа Понтика “.

Снимка: БГНЕС

„ Досега не недостъпните места беше мъчно и те оставаха необезопасени, само че тази година успяхме да създадем огромен пробив, употребявайки дрон. Оттук насетне ще можем да обезопасяваме и недостъпни места над вода и тръстикови масиви “, сподели Владимир Младенов, отговорник „ природозащитни действия “.

Снимка: bTV

Светлоотразителите вършат линиите по-видими за птиците. Екипът ще обезопаси последователно десетки километри в региона на Бургас.

Експерт на РИОСВ-Пловдив приюти пернатото в дома си и го обгрижваше в продължение на две денонощия

„ При малко по-силен вятър стартират да се въртят, тракат, издават тон, имат светлоотразителни лентички и по този метод птиците ги виждат и понижават с доста огромен % шанса от конфликт “, изясни Владимир Младенов.

Най-често от токов удар умира белият щъркел, а от конфликт с електрически жици - водолюбивите птици като пеликаните, чаплите и лебедите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР