Вяла, апатична, и беззъба предизборна кампания ни очаква. Причината е,

...
Вяла, апатична, и беззъба предизборна кампания ни очаква. Причината е,
Коментари Харесай

Доц. Миланов: „Изморихме се да превеждаме политиците – от български език на български език“

„ Вяла, апатична, и беззъба предизборна акция ни чака. Причината е, че публичната сила и внимание са изчерпаеми запаси, а нашите политици ги използваха до нулата през последните години “. Това сподели в предаването „ Тази заран “ пиар специалистът Пепи Димитрова за идните избори 2 в 1.

По думите ѝ политическите централи у нас ще се концентрират повече в организацията на изборния развой, в сравнение с в основаването и отправянето на положителни политически послания. А проф. Любомир Стойков, специалист по имидж и политическа връзка, изясни по какъв начин ще подходят обединенията за изборите на европейските избори.

„ Техният информационен и стратегически фокус на политическата връзка пада върху две съществени цели: от една страна да бъдат мобилизирани и още веднъж включени в изборния развой тези, коитоса се отказали да гласоподават, които към този момент нямат религия и мотивация да се явят на изборите, а въпреки това – това са тези, които за пръв път ще гласоподават, т.е. новото потомство “, сподели проф. Стойков.

 Надежда Нейнски: Чувствам България като част от Европа Тази сутрин 3 мин. Надежда Нейнски: Чувствам България като част от Европа  Доклад: Все повече европейски политици са в TikTok, търсят гласоподаватели Светът 5 мин. Доклад: Все повече европейски политици са в TikTok, търсят гласоподаватели  bTV с нова цифрова поредност за изборите за Европейски парламент - „ Да разберем Европа “ България 2 мин. bTV с нова цифрова поредност за изборите за Европейски парламент - „ Да разберем Европа “  Надежда Нейнски: Чувствам България като част от Европа Тази сутрин 3 мин. Надежда Нейнски: Чувствам България като част от Европа  Доклад: Все повече европейски политици са в TikTok, търсят гласоподаватели Светът 5 мин. Доклад: Все повече европейски политици са в TikTok, търсят гласоподаватели  bTV с нова цифрова поредност за изборите за Европейски парламент - „ Да разберем Европа “ България 2 мин. bTV с нова цифрова поредност за изборите за Европейски парламент - „ Да разберем Европа “

„ Най-големият проблем, който виждаме през последните години в предизборните акции у нас обаче е тази бездна, която стои сред думите и това, което в действителност значат те. Изморихме се да превеждаме български политици – от български език на български език. Да обясняваме какво желаят да кажат и в какъв подтекст са го споделили. Те сякаш приказват простичко, само че посланията им не доближават до хората “, сподели доцент Владислав Миланов, лингвист и учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

„ Една от трендовете е речевата експанзия. Това изследваме и със студентите ми. Само от последните 3 – 4 месеца имаме материал за най-малко 2 дисертации. Когато създадем научно проучване ние обрисуваме тази езикова беззащитност. Политиците ни трансфораха говоренето в специалност. Очакват някой да им приготви речта, да им напише думите и тогава чуваме думи, които може да са подредени добре, само че с нулева пълнота “, сподели още доцент Миланов.

Според проф. Стойков пък речта на политиците по време на предизборни акции не е основна за достигането до хората.

„ Сега е времето на политеймънт. Времето, в което младежите би трябвало да бъдат привлечени да гласоподават. Живеем в по-различно време. Думите остават все по на назад във времето – главното е образната просвета и образната връзка. Тук не става дума единствено за дрескод, единствено за езика на тялото, на жестове и вербална връзка – а за изцяло образно усещане “, изясни проф. Стойков.

Въпреки това, при воденето на политически диспути проф. Стойков и доцент Миланов са единни за работещите модели.

„ Последните проучвания демонстрират, че един от критериите за надеждността на претендента по време на политически диспути е неговото правилно, интелигентно и изрично отношение към съперника ", сподели проф. Любомир Стойков.

А доцент Владислав Миланов изясни, че съгласно него най-важно е умеенето да се води логичен разговор, политиците да се вслушват в речта събеседника си и да не натоварват със личното си наличие.

Също поучава и по какъв начин можем да разпознаем бедната речева просвета на някой политик.

„ Политикът с безпаричен речник се скрива зад готовите формули, зад клишетата. Тогава започваме да слушаме по какъв начин всичко е приоритет, каква е визията, а в това време хората виждат, че това в действителност не е приоритет и визия няма. Виждат разминаването сред това, което са чули в студията, и това което виждат на процедура “, изясни доцент Миланов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР