За първи път у нас лекари поставиха четири байпаса на

...
За първи път у нас лекари поставиха четири байпаса на
Коментари Харесай

За първи път у нас: Сложиха 4 байпаса на пациент през малък отвор между ребрата

За първи път у нас лекари сложиха четири байпаса на пациент през дребен отвор сред ребрата. Уникалната за страната ни интервенция траяла 8 часа, оповестява Нова тв.. За задачата медиците са приложили краткотрайно прекъсване на сърцето и заменяне с изкуствено.

Екипът прави комплицираната интервенция преди 10 дни. Днес 69-годишният Володя към този момент си е у дома. Споделя, че се усеща добре и няма самообладание още веднъж да прави разходки на Витоша, каквито не е можел да прави преди, защото е имал четири рисково запушени кръвоносни съда, които затрудняват всяка негова физическа интензивност и крият риск за живота му. Преди интервенцията Володя мъчно съумява да измине и няколко крачки, без да изпита зной.

Пациентът се надява скоро да върне остарелия си живот от преди запушването на артериите. „ Бях дейна персона - нищо, че съм на толкоз години, не съм се спирал на едно място, непрекъснато бях в придвижване ”, спомня си Володя. За лекарите споделя, че не стига единствено думата " благодаря ". Определя ги като свое второ семейство.

Операцията прави екип от 9 души, отпред с доктор Андрей Неутов. Ако при класическата интервенция гръдният панер се отваря с огромен прорез в средата, в този момент лекарите вършат едвам 10-сантиметров прорез сред две от ребрата. Така съумяват да зашият всички нужни байпаси, с цел да се възвърне кръвообращението на сърцето. „ Много сме горди, че вървим паралелно с трендовете. Ползите за пациента са на първо място по-малка хирургична контузия, по-добър козметичен резултат, по-бързо възобновяване. Използвахме уред за изкуствено сърце, спирахме сърцето по време на интервенцията. В този случай беше за към 80 минути. За нас това е единствено начало и се надяваме, че ще продължим в същия дух ”, сподели кардиохирургът, направил интервенцията.

Скоро у нас ще са вероятни още доста нововъведения в региона на сърдечните интервенции. „ В идващите няколко месеца предстоят уъркшопи за подкрепяне и въвеждане на оперативни техники и интервенции, които сега ние или не правим сами, или не сме ги правили още. Световноизвестните хирурзи са доста склонни да предават умеене и да оказват помощ на всички места и на всички, с цел да са от изгода на обществото като цяло ”, уточни началникът на Отделение по кардиохирургия доктор Асен Келчев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР