За първи път от много години държавата не успя да

...
За първи път от много години държавата не успя да
Коментари Харесай

След "Промяната" държавата за пръв път от доста години не успя да си събере планираните приходи от ДДС

За първи път от доста години страната не съумя да събере плануваната сума от налога върху добавената стойност. Основният приходоизточник в бюджета - Данък добавена стойност, се оказа с към 670 млн. лева по-малко от плана за 2022 година, заяви " Сега ".
 
През юли беше направена актуализация на бюджета и Брутният вътрешен продукт за 2022 година, с която се раздуха разноските и с цел да обезпечи симетричен растеж и на приходите.
 
Завишена бе и прогнозата за стопански напредък. Въпреки, че прогнозният Брутният вътрешен продукт бе повишен с 11 милиарда лева, не се оправдаха упованията за огромно преизпълнение на данъчните доходи за 2022 година след ревизирания размер на Брутният вътрешен продукт, показва финансовото министерство.
 
В последна сметка събраните налози в държавния бюджет през миналата година се оказаха в размер на 31,6 милиарда лева, което е единствено със 100 млн. лева повече по отношение на плануваното.
 
Преизпълнението идва от корпоративните налози и от налозите върху приходите на физическите лица, до момента в който косвените данъци - Данък добавена стойност и акцизи, са под равнищата на плануваните за годината, показва МФ. По-подробна информация за постъпленията по типове налози към декември още няма, само че данните за ноември са показателни.
 
Според тях приходите от Данък добавена стойност за 11-те месеца са в размер на 13.977 милиарда лева, което е 87% от плануваните 16 милиарда лева От акцизи са събрани 5.220 милиарда лева - 89,7% от плана.
 
В същото време от корпоративни налози към ноември 2022 година в хазната са влезнали 4.361 милиарда лева или 8,5% над годишния проект. Сравнени с данните към ноември на миналата година постъпленията от тези данъци нарастват с 1.127 милиарда лева (34,8 %).
 
Тези положителни резултати при корпоративни налози посочват и за допустимо свръхкомпенсиране на избрани браншове от бизнеса, дължащо се на първо място на необятния обсег на ограниченията за небитовите консуматори на електрическа сила, показва МФ.
 
От ведомството акцентират, че доста от предприятията са трансферирали тежестта от високите цени на енергоносителите към крайните клиенти и семействата и неналичието на фокус на ограниченията за погашение на обезщетения е довело до деформиране на финансовите им резултати и образуване на обилни облаги.
 
Приходите от налози върху приходите на физически лица са 4.896 милиарда лева в края на ноември. Това е 98% от плануваното и с 436,7 млн. лева (9,8 %) повече от предната година. Ръстът се дължи главно на нарасналите с актуализацията на бюджета в средата на 2022 година хонорари в бюджетната сфера, както и на нарасналата преди този момент от 1 април минимална заплата от 650 на 710 лева
 
Финансовото министерство прави и доста основна забележка в доклада си с предварителните данни за осъществяването на бюджет 2022: " Параметрите по осъществяването на приходите са положителни, само че не се дължат на трайна смяна в стопанската система, която да разреши бюджетните доходи да нарастват трайно и стабилно през идващите години ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР