След повече от две години сериозно забавяне новото ръководство на

...
След повече от две години сериозно забавяне новото ръководство на
Коментари Харесай

Министър Малинов: "Булгаргаз" ще претендира щети в размер на 400 млн. евро пред "Газпром Експорт"

" След повече от две години съществено закъснение новото управление на " Булгаргаз " ЕАД е взело решение за претендиране на вреди в размер на 400 млн. евро пред ООО " Газпром Експорт ". Това разгласи на брифинг енергийният министър Владимир Малинов и напомни, че доставките от съветска страна към Булгаргаз са прекъснати през месец април 2022 година " В случай че в къс период претенцията не бъде непринудено задоволена, " Булгаргаз " ще заведе арбитражно дело пред Международния трибунал в Париж ", добави още той.
 
Министър Малинов разяснява и завършилия търг за полутечен природен газ на терминалите в Турция за месец юни. " В процедурата са взели участие 13 компании, като 10 от тях са подали обвързващи предложения. След класиране по авансово оповестени от Булгаргаз критерии, преди всичко е класирана компанията " Боташ ".
 
" В допълнение за резервирания потенциал по подписаното сред фирмите в края на 2022 година съглашение, " Боташ " ще направи отстъпка, която ще докара до икономисване на към 11,5 млн. лева от разноските на " Булгаргаз " за месец юни ", добави Малинов.
 
 Министър Малинов: Министър Малинов: " Булгаргаз " ще претендира вреди в размер на 400 млн. евро пред " Газпром Експорт " Източник: Пресцентър на МИИ
" Днес Булгаргаз ще разгласи и две тръжни процедури – едната за потребление на свободния потенциал по съглашението с Боташ при равни условия за всички търговски участници. Втората тръжна процедура е за осъществяване на услуга от страна на Булгаргаз за компании, които биха желали да доставят газ за целия район ", сподели още енергийният министър.
 
" След извършена през вчерашния ден среща управлението на АЕЦ " Козлодуй " ще внесе през идната седмица ново заявление в Комисията за енергийно и водно контролиране за идващия регулаторен интервал ", разгласи още Малинов. Той добави още, че държавното управление продължава да работи по механизми за компенсиране на насъбрания за предишен интервал недостиг във фонд " Сигурност на електроенергийната система ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР