За първи път на местните избори в Северна Македония днес

...
За първи път на местните избори в Северна Македония днес
Коментари Харесай

Северномакедонците гласуват с пръстов отпечатък

За първи път на локалните избори в Северна Македония през днешния ден ще се използват устройства за биометрична идентификация на гласоподавателите. За потребностите на 3480 изборни секции бяха закупени 4000 терминала от немската компания „ Дермалог “, заяви организация Фокус , която цитира македонското електронно издание “МКД “ .

Процесът служи за предотвратяването на гласуването на две места. Самоличността на гласоподавателя се удостоверява посредством взимане на пръстов отпечатък на дясната ръка, а в случай че няма десен показалец, се взема пръстов отпечатък на лявата ръка. Ако на гласоподавателя липсват двата пръста, от идващия пръст на дясната ръка се взема отпечатък и той се записва в дневния указател на събитията. Устройството чете пръстовия отпечатък и се пробва да откри съвпадане с пръстовите отпечатъци в електронния лист на гласоподавателите за всички гласоподаватели, регистрирани на тази изборна секция, до момента в който не се откри съвпадане. 
Ако устройството не може да открие сходство с пръстовите отпечатъци, то алармира в жълто. В този случай изборната комисия пристъпва към определяне на идентичност на гласоподавателя посредством годна персонална карта или паспорт и ревизира дали гласоподавателят е регистриран и дали е подписан в отпечатания изборен лист. Ако се откри, че гласоподавателят го има в отпечатания лист на гласоподавателите и не е дал своя вот, той се вкарва в устройството посредством прочитане на персоналния документ на скенера или посредством въвеждане на идентификационния номер.
На монитора на устройството, в допълнение към данните, номера на изборната секция и часа, има информация за общия брой на записаните гласоподаватели, общия брой дали своят вот, дали своят вот с пръстов отпечатък, изразен в брой и % от общия брой на регистрирани гласоподаватели на тази изборна секция, броят на гласоподавателите, които не могат да бъдат разпознати с устройството, само че са регистрирани в устройството посредством сканиране на персоналния документ или посредством ръчно въвеждане посредством социалноосигурителен номер, както и броя на гласувалите мъже и дами.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР