За първи път испански учени кръстиха гореща вълна. Те я

...
За първи път испански учени кръстиха гореща вълна. Те я
Коментари Харесай

За първи път учени кръстиха гореща вълна. Ето защо това е от значение

За първи път испански учени кръстиха гореща вълна. Те я нарекоха Зоуи.

В случая става дума за горещата вълна, която увеличи температурите в Севиля до 44,4 градуса по Целзий в интервала сред 24 и 27 юли, предава USA Today.

Целта на учените е да предупредят обществото за рисковите температури и обвързваните с тях рискове, споделя Хосе Мария Олала, професор от катедрата по физика на кондензираната материя в Севилския университет.

Открай време ураганите получават човешки имена, а от 2012 година насам в Съединени американски щати съществува неофициалната процедура да се наименуват и зимните стихии. Зоуи обаче е първата гореща вълна, която се снабдява с име. Това се случва с помощта на proMETEO Sevilla Project – самодейност на Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center of the Atlantic Council, основания във Вашингтон проучвателен център и организация с нестопанска цел.

Севиля е пилотното място на плана, който има за цел да заостри вниманието на обществото към рисковите жеги и да подтиква напъните за понижаване на заплахите от горещите талази.

Горещите талази са освен това от дни с извънредно високи температури. Според Испанската държавна метеорологична организация (AEMET) това е интервал от минимум три поредни дни, през които най-малко 10 % от метеорологичните станции регистрират оптимални температури на 95-ия % за юли и август в интервала от 1971 до 2000 година

Виж още: Какво е гореща вълна и по какъв начин да се предпазим от това смъртоносно събитие (подкаст)

Горещите талази могат да бъдат изключително рискови за възрастните хора или тези, които са принудени да правят ръчен труд навън. През 2018 година Световната здравна организация (СЗО) пресмята, че в интервала 2000-2016 година броят на хората, изложени на рискови горещини всяка година, се е нараснал със 125 млн.

През юли температурите в Англия надвишиха за първи път 40 градуса по Целзий. Подобни равнища могат да бъдат смъртоносни изключително в райони без климатично отопление или без постройки, построени по подобен метод, че да се оправят с високите температури.

Виж още: Юли 2022 година – горещи талази и 40-градусови жеги в Западна Европа

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР