За първи път имаме пълен национален отбор за мъже и

...
За първи път имаме пълен национален отбор за мъже и
Коментари Харесай

Президентът на БФ Джудо очаква драстично намаление на квотите за България на ОИ в Париж

За първи път имаме цялостен народен тим за мъже и дами. Това съобщи заместник-председателят на Българската федерация по джудо Даме Стойков на днешната пресконференця в Пресклуб България.

Повод за събитието бе сполучливото европейско състезание, на което София бе хазаин сред 29 април и 1 май в столичната зала „ Арена Армеец “. Трима от нашите състезатели бяха наградени с награди на обща стойност 25 000 лева от родната федерация за мощното си показване на шампионата на Стария континент – Янислав Герчев, който сграбчи сребро, бронзовият медалист Марк Христов и приключилият на седмо място Денислав Иванов. На конференцията участваха още доцент доктор Румен Стоилов, ръководител на БФ Джудо и старши треньорът на националния тим за мъже и дами Георги Георгиев, който също беше награден от федерацията.

Румен Стоилов обаче не скри огорчението си, че е бил поздравен от Европейската федерация по джудо Ото Крайтингер, а към момента не е получил приветствен адрес от нашето Министерството на младежта и спорта за двата извоювани медала от страната ни и за организацията на европейското състезание в София. Федерацията е получила от Спортното министерство 167 000 лв. по-малко от предстоящото за семейството на шампионата, добави той. Румен Стоилов направи и песимистична прогноза за броя на квотите, които ще завоюва България за олимпийските игри в Париж през 2024 година: " При това финансиране и с тези галопиращи цени, мога да се обзаложа, че страната ни като цяло ще има сред 30 и 50 % по-малко спортисти в Париж, в сравнение с в Токио. "

„ За нас като спорт е доста значимо това отразяване от медиите, тъй като българската общност, и освен тя, би трябвало да са наясно по какъв начин се трудим треньори, състезатели и управление, какви триумфи и неуспехи имаме и да се споделят нещата такива, каквито са. С господин Стойков сме се занимавали и с федерацията по самбо, само че това европейско състезание за мъже и дами споделят, че може и да не бъде повторено. Поради обикновена причина, а точно парите, които бяха дадени за организирането му “, показа Стоилов.

„ Радостно е, че за първи път от 12 години имаме двама медалисти от едно европейско състезание. Ние от три години управляваме Българска федерация джудо и ще са ни нужни най-малко още три години, с цел да реализираме това, което желаеме. Треньорският щаб сме го подбрали, имаме основата откъм състезатели – за първи път имаме цялостни национални тимове при мъжете и дамите. Сигурен съм, че до 2-3 години ще имаме по 4-5 медала на европейско състезание “, разяснява Стойков.

„ Всичко, което ни беше належащо като екипировка, лагери, беше обезпечено от федерацията, за което им благодаря. Благодаря и на състезателите за положените старания през последните месеци, това в последна сметка докара до реализирането на някои от тях. Надяваме се в близко бъдеще те да бъдат още по-упорити и мисля, че нещата ще се получат – да имаме едно стабилно развиване в джудото, а освен проблясъци. Всяка година да имаме един тим, който да ни радва с достижения “, добави Георгиев.

„ На първо място благодаря на федерацията за оказаната поддръжка. Бюджетът го нямаше първите три месеца, само че през това време федерацията нито в един миг не ни изостави и не ни накара да се усещаме изолирани. Искам да благодаря и на старши господин Георгиев за помощта и професионализма, който сподели – желая да благодаря и на моя персонален треньор и татко Атанас Герчев, както и на новия управител Ален Шмит. Ние сме самостоятелен спорт, само че не можем да упражняваме сами, би трябвало някакъв колектив. Имаме млади момчета, които напъват и ни оказват помощ извънредно доста, постоянно можехме да разчитаме на тях “, бяха думите на европейския вицешампион в категория до 60 кг Герчев.

Битката за олимпийските квоти в джудото стартират след месец, а първият квалификационен шампионат, в който ще вземат участие националите ще бъде Големия шлем в Будапеща (Унгария) от 8 юли. Още в понеделник отборът се събира на лагер в комплекс „ Диана “. Заедно с мъжете и дамите ще упражняват младежите и девойките ни, които се приготвят за Световно и Европейско, а при започване на месец юни ще започват на Европейската купа в Грац (Австрия).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР