За първи път експериментално лекарство срещу мозъчен тумор при деца,

...
За първи път експериментално лекарство срещу мозъчен тумор при деца,
Коментари Харесай

Лекарство удължава двойно живота на деца с мозъчен тумор

За първи път пробно лекарство против мозъчен израстък при деца, за който няма дейно лекуване, дава извънредно положителни резултати.

Препаратът, наименуван ONC201, съвсем удвоява продължителността на живота на пациенти с разпръснат междинен глиом (DMG) или разпръснат вътрешен глиом на моста (DIPG).

Изводите са направени от интернационален екип откриватели, управителен от Здравния център към Университета на Мичиган и Педиатричния център за мозъчен израстък Chad Carr, и са оповестени в специализирането издание Cancer Discovery.

Дифузните междинни глиоми са изключително нападателни и след образуването им пациентите нормално живеят 11-15 месеца. Тези тумори се срещат най-често при деца и младежи. Единственото налично лекуване е лъчетерапията и даже това е мъчно, защото туморите са ситуирани измежду мозъчни области с сериозни функционалности.

„ Това е необикновено сложен израстък за лекуване. Преди това изследване са правени повече от 250 клинични изпитвания, които не са съумели да подобрят резултатите. Сега е реализирана огромна цепнатина в бронята ", разяснява Карл Кошман, лекар по медицина, доцент по педиатрична невроонкология и клиничен теоретичен шеф.

В две клинични изпитвания, тестващи ONC201 при общо 71 пациенти с H3K27M-мутирани дифузни срединни глиоми, междинната обща преживяемост е била съвсем 22 месеца. А съвсем една трета от пациентите са живели повече от две години.

Първоначално лекарството е било основано за битка с ракови кафези с нараснала интензивност на допаминовите рецептори, само че откривателите са открили, че молекулите на ONC201 са в положение да обхванат през бариерата сред мозъка и кръвообращението и да влияят върху глиомните кафези.

Наблюденията демонстрират, че приемът на лекарството не провокира съществени странични резултати.

Последващото проучване на взаимоотношението сред ONC201 и раковите кафези, както се надяват учените, ще разреши основаването на още по-ефективни медикаменти, които освен ще забавят развиването на глиома, само че и ще го унищожат, предава бТВ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР