За първи път българска финансова компания предлага на индивидуалните инвеститори

...
За първи път българска финансова компания предлага на индивидуалните инвеститори
Коментари Харесай

Аларик предложи инвестиции в държавни облигации с минимална сума от 1 евро

За първи път българска финансова компания предлага на самостоятелните вложители достъп до пазара на държавни облигации на развити страни, като това може да стане с минимални суми. Това идва в миг, в който бондовете носят много добра различна рентабилност по отношение на депозитите в България.

" Сигурно сте чували за Robinhood ", споделя Антон Панайотов пред публицисти на 30 ноември в " Кула Аларик, София ". " Технологията на Robinhood я имаме преди тях ", твърди той. През 2001 година в Съединени американски щати основава финансовия брокер Alaric Securities. През 2011 година записва " Аларик секюритис " в България и получава лиценз за капиталов медиатор от КФН. Компанията оперира на дълговите пазари, само че работи главно с институционални клиенти. Досега. През 2019 година компанията трансформира тактиката и постепенно се обръща към самостоятелните вложители.

Чрез лична онлайн платформа " Аларик " предлага на дребните вложители в България държавни облигации от четири страни в Европа. Минималната инвестиция е едно евро. Това е допустимо, защото номиналът на скъпите бумаги е 0.01 евро. Таксите за покупка и продажба на активите е по 0.15% (мин. 0.5 евро), а при държане до матуритет - 0.12%. На плафтормата се оферират държавни скъпи бумаги от Италия, Испания, Германия и Франция, които в този момент носят към 3-3.7% годишна рентабилност според от емисията. Облигациите са най-вече краткосрочни - до двегодишен матуритет, само че в бъдеще ще бъдат качени и по-дългосрочни.

Освен това се чака да бъдат качени и излъчвания на държавни облигации от Румъния и Северна Македония. Подобни активи евентуално ще носят даже по-висока рентабилност. В допълнение се чакат и корпоративни облигационни излъчвания на компаннии като BMW и VW.
Реклама
За да може да приема по-голям брой клиенти, компанията влага в платформа. Според Панайотов за " Аларик " в България работят към 100 души, 40 от които са софтуерни експерти. За групата общо са към 200 споделя предприемачът. Търговският указател демонстрира, че обществено обезпечени в " Аларик секюритис " към края на септември са 57 души - растеж от 36 индивида през 2019 година Българските компании " Аларик кепитъл " и " Аларик консултинг " също са благосъстоятелност на Панайотов. За 2022 година " Аларик секюритис " записва 18 млн. лв. доход, спад от 19 млн. лв. през 2021 година Финансовият резултат е негативен през миналата- загуби от 44 хиляди лв. по отношение на облага от над 400 хиляди година по-рано. Спадът може да се изясни със слабото показване на облигационните пазари предходната година. Нова тактика Обратът към самостоятелни клиенти, и то особено в България, Иван Такев, финансов управител на " Аларик " и някогашен изпълнителен шеф на БФБ, изяснява с високите равнища на депозитите на българските семейства. Според данни на Българска народна банка към 30 септември семействата в България държат над 76 милиарда лв. или близо 40% от Брутният вътрешен продукт. Според Такев българите държат парите си главно в банка и недвижими парцели. Лихвите по депозитите обаче са прекомерно ниски, а цените на парцелите са прекомерно високи - съгласно Такев са надценени с към 30%.
Бившият изпълнителен шеф на Българската фондова борса Иван Такев, през днешния ден финансов управител на " Аларик ", счита, че в този момент е най-подходящият миг за вложения в държавни скъпи бумаги Фотограф: Надежда Чипева
От друга страна, България изостава по отношение на останалите страни в Европа, когато стане дума за вложения на жители в държавни скъпи бумаги. Унгария, Хърватия, Белгия, Македония и доста други съумяха да пласират милиарди евро непосредствено на жителите. В България, макар проектите за нови излъчвания, ориентирани към дребните вложители на БФБ, процедурата към сегашен миг остава тромава - могат да вземат участие единствено банките. На вторичния пазар липсва ликвидност, а и минималната сума за вход е голяма - 100 хиляди лв..

" Сега е моментът да се купуват облигации ", счита Такев. Според него през идната година централните банки ще стартират да отхлабват паричните политики и да намаляват лихвените проценти. " Централните банки прекалиха ", прибавя и Панайотов. Според експертите спомагателни покачвания на лихвите или даже задържането им на сходни високи равнища може да изпрати стопанските системи в криза.

Според Панайотов продуктът им няма аналог: ниски такси (0.30%), съвсем без най-малък предел на инвестиция (1 евро) и непосредствено владеене - банката депозитар е BNY Melon във Франкфурт. В момента най-търсени са френските и немските излъчвания с матуритет от шест месеца. Според бизнесмена толерантността на вложителите към риск е висока и в бъдеще може да прибавят " по-екзотични " оферти.
Реклама Свързани публикации Revolut пусна в платформата си търговия с европейски акции 24 октомври 2023, 13:50 SeedBlink пуска нова платформа за ръководство на капитала 21 юни 2023, 10:50
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР