За първи път българска делегация на такова високо ниво взима

...
За първи път българска делегация на такова високо ниво взима
Коментари Харесай

Представител на българите в РСМ: Посещението на толкова висока делегация е безпрецедентен дипломатически акт

За първи път българска делегация на такова високо равнище взима присъединяване в събитие, проведено от българските организации в Република Северна Македония.

Това съобщи в " Денят стартира " ръководителят на Граждански либерален съюз в Северна Македония Петър Колев.

Според него това е невиждан дипломатически акт, ориентиран към ръководещите в Скопие.

" Фактът, че събитието е обвързвано и с името на историческа персона, демонстрира ясно, че българските управляващи са поредни в позицията си по отношение на връзките със Северна Македония и че не са подготвени на взаимни отстъпки в поддръжката към българите там и по историческите въпроси. И аз се надявам, че управляващите в Скопие са разчели този сигнал вярно, с цел да не губим още 30 години да се сетят, че би трябвало да подсигуряват правата на българите в Северна Македония. " - сподели той.

Петър Колев дефинира демонстрацията с обидни плакати, ориентирана против българската делегация в село Кравари като разследване на пропагандната политика в Северна Македония. И прикани ръководещите в Скопие да трансформират реториката си.

" Българската делегация имаше опция от пръв взор да се увери за какъв език на омразата става дума и да разбере, че тези проблеми не могат да се решат единствено с положителни планове. Повече от 30 години слушаме разнообразни обещания, които сега, в който се стигне до тяхната реализация, получаваме отрицателна изразителност от управляващите. Ако някой има подозрение, че Северна Македония ще може да се откъсне от Белград и Москва с тази изразителност на този политически хайлайф и това отношение към българите, мисля че всички политици би трябвало да схванат, че това не е пътят, по който РСМ ще влез в Европейския съюз. " - сподели Колев.

Той прикани външнополитическия екип на българския министър-председател да не изпраща разнопосочни сигнали към управляващите в Скопие. Подчерта обаче, че визитата на представители на изпълнителната власт, президентството и депутати от ръководещите и опозицията - в лицето на някогашния министър на външните работи Екатерина Захариева демонстрира, че българската позиция на Република Северна Македония е устойчива във времето.

" В моята страна има минус, че пропагандното говорене взема постоянно превес в националната политика и точно оттова идват тези послания в обществото- че някой ще натисне България да промени позицията си, че Република Северна Македония няма смисъл да извършва българските претенции. Но след визитата на толкоз висока делегация, македонското общество би трябвало да разбере, че българският народ, който живее в Република Северна Македония и българските институции са единни. Затова вместо да се опитваме посредством операции и агитация, дайте да запретнем ръкави. " - сподели Колев.

Според него без смяна в учебниците в Република Северна Македония няма по какъв начин да спре езикът на омразата.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР