За осми пореден път Фондация „Шанс за децата и природата

...
За осми пореден път Фондация „Шанс за децата и природата
Коментари Харесай

Когато утре стане днес: Търси се най-добрата младежка творба

За осми следващ път Фондация „ Шанс за децата и природата на България “ провежда Националния книжовен конкурс „ И децата покоряват светове. Покажи, че можеш! “. Темата на състезанието тази година е „ Когато на следващия ден стане през днешния ден “ и посредством нея уредниците провокират всички пишещи младежи в България сред 15 година и 20 година да споделят своите визии, фантазии, стремежи и желания, свързани с едно по-добро „ на следващия ден “. Желаещите да се включат могат да го създадат, като изпратят собствен авторски роман или лирика, непубликувани досега.

Победителите ще бъдат определени от петчленно жури с ръководител младия български публицист Милен Хальов. Милен е учил в Национално учебно заведение по изкуствата " Проф. Веселин Стоянов " в гр. Русе, по-късно приключва анимационна постановка в НАТФИЗ. Любовта му към разказването на истории го подтиква да сътвори обичаната детско-юношеска поредност „ Кало Змея”, която влиза в описите с целесъобразна лятна литература на доста учебни заведения в страната; има редица награди и номинации: от Столична библиотека, Сливенски фестивал на детската книга, „ Бисерче вълшебно” – категория Мечтатели; „ Еврокон” – годишен фестивал за фантастика в Европа, и книжовен кръг „ Перото”.

В журито се включва и Надежда Динева, публицист и публицист. Дебютира на литературната сцена през 2019г. с романа " Орденът на скорпионите ", а " Загадка на име Джоан " е вторият разказ, по който работи сега. През май 2021 година провежда Национална акция " Зелено четене ", била е жури и в състезанията " Аз, детето на морето ", " ПрочетиМи " и VII народен книжовен конкурс " И децата покоряват светове! Покажи, че можеш ".

Третият член на журито е Николай Колев, сценарист и кастинг шеф на известните български филми „ 11А “ и „ 12А “, магистър по български език и история. Със сюжета за „ ХІ-А” през 2014 година завоюва „ Пегас” от хасковската „ Южна пролет”.

Част от журито е и Станислава Пирчева-Ава, приключила публицистика в СУ „ Св. Климент Охридски “, дълготраен кореспондент към Програма „ Хоризонт “ на БНР, а в този момент водещ на предаването „ Нощен небосвод “. Неин репортаж е измежду десетте финалисти в състезанието за радиопрограми „ Гран при “ 2011, Union Radiophonique et Televisuelle International (URTI) — първата международна институция за радио и телевизия със седалище в Париж. Носител на редица журналистически награди; лауреат от Националния лиричен конкурс „ Константин Павлов “ 2015; притежател на Специалната премия на Славянска академия в Националния конкурс за поетеси „ Дора Габе “ 2016.

Към журито се причислява и Неви Боджукова, академични учител, психолог и създател на книгата „ Страх от обичане “.

„ Новото в състезанието тази година е, че младежите могат да вземат участие с изключение на с роман и с лирика. Вярваме, че жанровата независимост ще им донесе повече ентусиазъм и по-голяма просторност на изложение. Щастливи сме, че към този момент 10 години откриваме, подкрепяме и развиваме най-големия капацитет на страната ни – гениите на нашите деца. За полета на гения няма спънки и загради и макар сложното време, в което живеем, чакаме вълнуващи произведения “, показа Лилиана Славова, ръководител на Фондация „ Шанс за децата и природата на България “.

Крайният период за изпращане на творбите е 09.01.2022 година Финалистите ще бъдат оповестени на 26.01.2022 година на уебстраницата на уредниците:

Пълните услoвия на състезанието можете да намерите на:
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР