За огромни далавери с олиото сигнализират фермери пред в. Телеграф“.

...
За огромни далавери с олиото сигнализират фермери пред в. Телеграф“.
Коментари Харесай

Брутални далавери с олиото, трябва да е поне с 1 лев по-евтино

За големи далавери с олиото алармират фермери пред в. „ Телеграф “. Мазната стока, която се предрага на промоция от 2,50 до 2,70 лева бутилката е с най-малко лев по-скъпо от цената, на която би трябвало да се продава. Литър коства на фабриката към 1,30 лева, пресметна Борислав Петков, земеделец и правист.

Въпреки това отвън кампанийните понижения, цените си остават високи. Етикетите демонстрират от 3 до 7 лева за литър за олио, а шарлан може да се откри и по 10 лева

Според Борислав Петков сега се купува черно семе от Украйна по 500 лева./т, а рандеманът е 40%, тъй като от 1 т.слънчоглед се вадят 400 л олио, а от 2 т стават 800 л и по този начин звук излиза към 1300 до 1400 лева, което значи, че литър излиза най-вече 1,30 лева, пресметна той. При това не считаме облагата от слънчогледовия шрот.

Откакто е влезнала възбраната, която България и 5 страни постановиха за лист с артикули от Украйна, в действителност вносът оттова не е спирал. Вече напряко се вкарва рафинирано олио от Украйна, което тук фабриките единствено преопаковат и това редуцира до най-малко разноските по произвеждане, само че не е ясно и какъв брой е безвредно. Така се оказва, че българското олио по рафтовете в действителност е украинско.

Припомняме, че и сега възбраната за импорт е удължена с 2 месеца, само че по този начин или другояче потоци с мазната течност и черно семе от Украйна не стопират да се движат към България.

Схемите за доставки са разнообразни, а за една от тях загатна фермерът от региона на Силистра Михаил Михайлов. Той описа, че по пътя от Силистра за Варна на село Рилци, където има рафинерия или завод за преопаковане, от предходната година е цялостно с украински камиони. Откакто влезе възбраната, тези тирове към този момент не са украински, а румънски, сподели той.

Очевидно става дума за интернационална скица с участници, които се движат на ръба закона. Например олиото минава сякаш пренос през Румъния, само че там се трансферира от украински тирове на румънски и в нашата страна към този момент влиза с доставка от Европейски Съюз. Той даде образец за явна скица и с цените, на които е влизало черното семе от Украйна. По документи слънчогледът е вкарван на 550 евро за звук, плюс спомагателни разноски стават 650 евро за звук. В същото време на българските земеделци са предложили цена по 700 лева за звук слънчоглед. Очевидно е, че не може някой да внася за 1300 лева, а да предлага 700 лева тук, вижда се, че е машинация, посочи фермерът.

Фермери описаха, че търговец се е хвалил, че е генерирал 15 млн. евро облага от покупко-продажба на зърно и слънчоглед с Украйна от времето на съветската инвазия. Той е казвал, че плащал за черното семе от Украйна $70 на звук във времето, когато мазната течност доближи 7 лева за литър у нас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР