За най-честите причини, които създават проблеми с дишането по време

...
За най-честите причини, които създават проблеми с дишането по време
Коментари Харесай

Детското хъркане и съмненията за възможна сънна апнея ♥ От Мамапедия

За най-честите аргументи, които основават проблеми с дишането по време на сън и връзката им с хиперактивността, повишената експанзия и депресията при децата. Споделеният опит на психолога доктор Иван Карагьозов.

(Видео: Мамапедия)

По време на детството детският мозък се развива и нараства. Съществува опция проблемите с дишането по време на сън да понижат притока на кислород до мозъка, а в резултат да се усили рискът за правилното развиване на тези елементи от него, които контролират държанието. 

♥ Причини за проблеми с дишането по време на сън

Причините варират от простуда и алергия до тайни в носа или други физиологични проблеми. При такива ситуации децата от време на време хъркат или спират да дишат за няколко секунди, след което още веднъж си поемат надълбоко въздух. Едно модерно изследване в тази сфера, оповестено в списание „ Педиатрия ”, открива тясна връзка сред проблемите с дишането по време на сън при децата и хиперактивността, повишената експанзия и депресията. 

При възрастните тези проблеми могат да доведат до унесеност денем, произшествия и повишение на кръвното налягане, повишение на кръвната захар или хронично разстройство.

Всъщност проблемите с дишането по време на сън включват дишане през устата, хъркане и апнея. Хъркането, като независим феномен при децата не постоянно постанова лекуване. Има опция с възрастта то да отшуми естествено. По-сериозен е казусът при тежкото нарушаване на дишането по време на сън, познато като „ апнея “. Това е медицинският термин за краткотрайните паузи в дишането по време на сън. Необходимо е да се знае, че уголемяването на тонзилите (сливиците) е една от главните аргументи за сънната апнеа. 

В това положение детето хърка или редовно стопира дишането, до момента в който спи. Авторитетната американска Академия по Ото-ларингология е открила, че единствено 1% от децата имат сънна апнея и към 10% от тях хъркат съвсем всяка вечер. Съществува разлика в аргументите за положението, като тя може да е възпалено гърло, стрептококи или тонзилит (това са уголемени сливици). Тази симптоматика се разпознава от дипломиран доктор. 

♥ Персонален метод за решение на казуса

Всяко дете е неповторимо, по тази причина би трябвало да се подходи деликатно и да се реши действителната обстановка, която провокира проблемите в дишането по време на сън. Дори да се наложи премахване на сливиците, това не е краят на света. Съществуват доказателства, че унищожаване на сливиците се е правило още в древността и е разказано в редица исторически документи. В наши дни, несъмнено, медицината е доста напреднала и разполага с разнообразни способи за тази хирургическа намеса. От друга страна имайте поради, че процентът на децата със здравни и поведенчески проблеми, подбудени от сънна апнеа, които се позволяват щом се отстранен сливиците, е доста огромен. 

Да предположим, че казусът към този момент е открит от вашия доктор и на детето ви му предстои хирургическа намеса за унищожаване на сливиците. Ситуацията е деликатна, въпреки тази операция да е допустимо най-безобидна. Съветът ми е бъдете почтени и откровени с детето си. Обяснете му какво следва и по какъв начин ще се развият нещата – това е единственият ефикасен метод да подготвите действително малчугана за това, което му следва. 

Автор доктор Иван Карагьозов, психолог

Източник: Мамапедия
Снимка: Unsplash

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР