За момента не предвиждаме никаква промяна по отношение срока на

...
За момента не предвиждаме никаква промяна по отношение срока на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Сроковете на ковид сертификатите в страната няма да се променят

За момента не предвиждаме никаква смяна по повод периода на деяние на зелените документи вътре в страната. Това сподели на брифинг основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той посочи, че срокът на документите в България остава една година, а отвън страната - 9 месеца.

" Това, което е контрактувано на интернационално равнище - да бъде съкратен интервала на деяние единствено за пътешестване и прекосяване на границите, не касае по никакъв метод периодите, в които той важи сега. Засега този въпрос не сме го поставяли на разискване ", сподели доцент Кунчев.

По думите му, документите, които се издават за слагане на бустерна доза, могат да служат за прекосяване на границата. Засега те остават безсрочни.

" Неудобно ми е да давам някакво експертно мнение за използването на хлорния диоксид. За всеки приблизително образован човек е явно, че да пиеш дезинфектант е полуда ", разяснява доцент Кунчев.

До няколко дни и Централната южна зона ще влезе в алената зона. Засега към момента остават по-ниски в североизточната част на страната. Просто катерим по пика на вълната, за което изненада няма. Този растеж ще продължи идната 1-2 седмици, след което ще достигнем най-високите стойности, сподели основният държавен здравен контрольор по повод разпространяването на ковид в страната.

" Областните щабове се събират, проучват ситуацията и предлагат ограниченията. Все още има разлики сред обособените райони и области ", добави той.

Във връзка с недоволството на сектора на заведенията Кунчев разяснява:

" Много е значимо личният състав в заведенията да бъде имунизиран, само че това не предотвратява заразяването на клиентите. Това е процедура във всяка една западноевропейска страна. В вид питейни заведения изключително след 22 часа хората са склонни по-малко да съблюдават ограниченията и по тази причина се поставя такова ограничаване. Където й да е публикуван здравният документ в Европейски Съюз, той важи и у нас, и в другите европейски страни ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР