За много от нейните международни съюзници Урсула фон дер Лайен

...
За много от нейните международни съюзници Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Държи се като Кралица: Дипломати от ЕС ядосани от посещението на Фон дер Лайен в Израел

За доста от нейните интернационалните съдружници Урсула фон дер Лайен е " госпожа Европа " – същинска лидерска фигура, която направлява сполучливо блока през пандемията от COVID-19 и го резервира обединен пред лицето на войната на Русия против Украйна, написа американското издание Политико.

Но блестящата известност на немския политик в чужбина от ден на ден се опровергава от неразположението в централните институции и столиците на 27-те страни от Европейския съюз. 

В частни диалози в Брюксел, дипломати, законодатели и нейната лична Европейска комисия чиновниците се оплакват, че тя превишава длъжностната си характерност, изключвайки държавните управления на Европейски Съюз от нейното взимане на решения и управлявайки с дребна група съветници посредством укази.

Критиките доближиха своя връх предишния уикенд, когато тя направи непланирано пътешестване до Израел, което провокира гневна реакция от страна на европейските дипломати.

Няколко от тях споделиха пред POLITICO, че са недоволни от обстоятелството, че фон дер Лайен, която изрази взаимност с жертвите на нападенията на Хамас, не е предала апелите им към Израел да съблюдава интернационалното право в Газа по време на пътуването си.

Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел даже се осмели да насочи рядко обществено неодобрение към своя началник. Фон дер Лайен, сподели той, няма право да съставлява възгледите на Европейски Съюз по отношение на външната политика, които нормално се координират сред страните членки. 

„ Официалната позиция на Европейския съюз по всеки въпрос на външната политика се дефинира – дублирам – от насоките “, сподели Борел пред публицисти в Пекин в събота. Външната политика се взема решение от водачите на 27-те страни от Европейски Съюз на интернационалните срещи на върха и се разисква от външните министри на срещи, „ управлявани от мен “, добави той. 

Натали Лоазо, европейски законодател и старши член на групата Renew Europe на френския президент Еманюел Макрон, повтори рецензиите в обява в X. „ Не разбирам какво общо има ръководителят на Комисията с външната политика, която не е част от нейния мандат “, сподели тя. 

„ Тя от ден на ден се държи като кралица “, сподели пред Политико посланик от Европейски Съюз, който получи анонимност, с цел да приказва искрено.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР