За младите хора е особено важно да разберат същината на

...
За младите хора е особено важно да разберат същината на
Коментари Харесай

БЛИЦ TV показва какво се случва днес в президенството на „Дондуков“ 2

За младежите е изключително значимо да схванат същината на днешния празник и да знаят, че достиженията на просветителския и на свободолюбивия дух са в основата на нашата памет и държавност. Това сподели президентът Румен Радев в послание към представители на културни институции във връзка Деня на националните будители.

„ За мен е чест в Деня на националните будители да застана до книга, която за всеки от нас е реликва - „ История славяни българска “. Тя е искрата на българското възобновление, синтезирала в себе си будителството, българското духовно великолепие и историческа, храброст “, сподели той.

„ Днес тук е първият дубликат на книгата, изработен от Софроний Врачански единствено три години след завършването на оригинал от отец Паисий. Благодаря на Националната библиотека, че ни даде тази скъпа книга в днешния ден “, добави президента.









„ Ще имат опция да я видят хиляди хора, които чакаме в Деня на отворените порти. Дело на един всеотдаден български духовник, книгата е удостоверение и за голямата роля на Православната черква за опазването на нашата еднаквост и история, език и религия. За духовния напредък на българина през вековете “, сподели още Радев.



„ На Вас, днешните будители, представители на културни и просветни институции и организации желая да благодаря за достойнството да отбележим дружно този ден и за посланието и за родолюбието и просвещението като стожери на националното единение “, обърна се към тях президента.

Днес президентската институция отваря порти за бъдещето на България - нашите деца, възпитаници и студенти. За младежите е изключително значимо да схванат същината на днешния празни и да знаят, че достиженията на просветителски и на свободолюбивия дух са в основата на нашата памет и държавност.



Да помнят, че образованите и почтените персони движат света напред. Защото непокорството на мислещия човек е тестване за неговото съществуване, само че и подарък за сънародниците и родината ни. Честит празник! “, сподели още Радев.

Президентът сподели и своя офис на децата, който посетиха институцията, а част от тях седнаха на президентското място.










Отвън пък имаше почетна промяна на караула.










Но какво още се случи вътре на „ Дондуков “ 2 и пред него ще видите във видеото:

Видео: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР