За миналата година са установени 25 случая на неверни ТЕЛК

...
За миналата година са установени 25 случая на неверни ТЕЛК
Коментари Харесай

Лекари от ТЕЛК трябва да връщат 56 000 лв. за неверни решения през тази година

За предходната година са открити 25 случая на погрешни ТЕЛК решения, а до края на септември тази година те са 39. Средствата за отпуснати инвалидни пенсии, които би трябвало да възстановят лекарите, са 56 хиляди лв.. Това заяви шефът на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов в понеделник пред БНР. Изискването лекарите от ТЕЛК да връщат пари при анулация на техни решения, за следващ път през предходната седмица стана мотив за закани на медици, че ще изоставен системата.

“Когато лекарите в ТЕЛК са издали актове, които не са правомерни, т.е. това е открито посредством решение на НЕЛК или на съответния административен съд, едвам тогава и единствено в този случай на лекарите се постанова такава глоба от експертните комисии към Национален осигурителен институт, и те, естествено, би трябвало да възстановят сумата, която е надвзета или с която е ощетено държавното публично обезпечаване “, изясни Иванов.

Миналата седмица след среща с зам.-здравния министър Бойко Пенков лекарите от ТЕЛК-Пловдив се отхвърлиха да подават оставки и бяха уверени, че държавното управление напредва с промяната на здравната експертиза на трудоспособността. Пенков заяви, че работните групи завършват текстовете по новия модел на трудово-медицинската експертиза, като упованията са той да проработи още през 2018 година

“Тези промени ще облекчат и хората, и лекарите. Ще им бъде обезпечено успокоение, едните да се грижат за здравето си, а другите да се усещат оценени и предпазени “, увери лекарите доктор Пенков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР