За мен е дълбоко непонятно как нашествието на латиницата ни

...
За мен е дълбоко непонятно как нашествието на латиницата ни
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Имат ли мозъчни клетки хоратa, които изписват на латиница български думи?

" За мен е надълбоко неразбираемо по какъв начин нашествието на латиницата ни оставя напълно безразлични и по какъв начин кирилицата стартира да губи ден след ден позициите си като българска писменост “. Това казa пред БНР проф. Огнян Герджиков по мотив обява в столичен ежедневник със заглавие " Празничен " Парад на буквите “ в София на 24 май “. Казва, че към 24 май всяка година " се бием в гърдите ", че сме дали кирилицата на 250 млн., души по света.

" С всяка минала година, ние от ден на ден я слагаме в ъгъла за сметка на латинските букви. Тръгнете по улиците на София, влезте в магазина, в случай че желаете в хотели, в СПА центрове и ще видите изписано на британски, на латиница. Защо? Питам за какво? Ние се гордеем с кирилицата, а все по-малко я използваме. Това е нещо, което ме вади от равновесие и все по-разпространено става това безсрамие ", сподели в студиото на Радио София проф. Огнян Герджиков.

Той добави, че в Търговския закон има норма, която гласи, че регистриращите компания, би трябвало наложително да го създадат на български език, само че може и на непознат език.

" Това нещо от ден на ден не се съблюдава ", споделя професорът и прибавя, че преди няколко години от Българска социалистическа партия са имали желание да внесат законопроект за българския език, само че това по този начин и не се е случило. И у нас продължава да няма закон за българския език.

" Имат ли мозъчни кафези, тези хора, които изписват на латиница български думи? Това хем за българите е усложнение, за чужденците – неразбираемо. Фирма " Златна рибка " изписано на латиница. Тая златна рибка на кого приказва на латиница, че е златна? "

Трябва да има стандарти по повод на говореното и писането на български език, сподели проф. Герджиков. Направило му е усещане и че все по-често с основни букви се изписват съществителните.

В момента проф. Огнян Герджиков подготвя Енциклопедичен речник на частното право.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР