За медиците, които лекуват инсулти секундите са важни, а България

...
За медиците, които лекуват инсулти секундите са важни, а България
Коментари Харесай

България е първенец по смъртност от инсулти

За медиците, които лекуват инсулти секундите са значими, а България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери. Това съобщи доцент Росен Калпачки, завеждащ клиниката по Нервни заболявания в УМБАЛ " Св. Анна ", в ефира на NOVA NEWS.

" България е отличник по заболеваемост и по смъртност от инсулт в целия свят ", добави още лекарят.

Доц. Калпачки изясни, че при инсулт до мозъка не доближава кръв и О2, и по тази причина той стартира да умира. По време на инсулт всяка минута човешкият мозък губи 2 млн. кафези, продължи доцентът.

" Ако пациентът получи  лекарска интервенция в първите 2-3 часа последствията могат да бъдат минимизирани. Ако получи лекарска помощ още по-рано може нищо да не се случи. Най-добре е пациентът да пристигна в първия час. След четвъртия ние не можем да използван значителното лекуване. Тези 3-4 часа са вододел. Колкото по-рано – толкоз по-добре ", разясни доцент Калпачки.

" Куца ни профилактиката, лекуването и стигането до болничното заведение. Терапията по възобновяване също е проблем ", сподели той.

Лекарят изясни, че по-голяма част от по-младите хора имат рискови фактори,  като да вземем за пример високо кръвно налягане, което не е добре лекувано. Той сподели, че броят на инсултните центрове в България е повишен четирикратно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР